17 Ağustos 2018 07:10
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2018 08:44

Bakanlıklar, sermayeyi rahatlatmak için 'önlem' paketleri açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, patronları rahatlatmak için yeni tedbir paketi açıkladı.

Fotoğraflar: AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; “Reel sektörümüzün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri bugün devreye alıyoruz” denildi. 

AA’nın aktardığına göre; Bakanlıktan yapılan açıklamanın devamı şu şekilde: 

“Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak."

"Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışının sürdürülebilirliği için vade ve fiyatlamada esnekliğe devam edilecek"

“Kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz krediler için firmalardan ek teminat talep edilmeyecek."

"Kredi gecikmesi, karşılıksız çek, protestolu senetler mücbir sebeple bildirilecek ancak bu kredi erişimine engel olmayacak" 

‘BANKACILIK SİSTEMİNE SOPA SALLAMA’

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Aksiyon planı’ ne anlama geliyor. Ekonomist Mustafa Sönmez Evrensel’e şöyle yorumladı: “Bu bankacılık sistemine bir sopa sallamadır. ‘Kredisini geri ödemekte zorlanan firmaların üzerine gitmeyin, onları zorlamayın’ anlamına geliyor. Bankacılık sistemi bakalım buna dayanabilir mi? İflasın eşiğine gelmiş ya da kredisini geri ödemekte zorlanan firmalar için bankalara tehdit sopa sallamadır. O zaman da banka sistemi çatırdamaya başlarsa bakalım kime sopa sallayacaklar?​” 

SANAYİCİLER İÇİN DE PAKET AÇIKLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayiciler için 16 maddelik 'destek ve önlem' paketi açıkladı; KOSGEB alacakları 2019'a ertelendi. 

Buna göre; OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamı genişleyecek, yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti kaldırılacak. KOSGEB alacaklarına 2019 yılına kadar erteleme gelecek, Ar-Ge desteklerine kur farkı ayarı yapılacak. Kalkınma ajanslarıyla 1500 projeye 500 milyon lira, teknoloji geliştirme bölgelerine de 100 milyon lira destek sağlanacak. Minimum 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmasını başlatıyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ticaret Bakanı Pekcan: ABD'nin yaptırımlarına karşılık vereceğiz

SONRAKİ HABER

Muharrem İnce: İmza verenleri disipline vererek yüzsüzlük yapmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...