16 Ağustos 2018 10:37

Deprem konteyneri var, kullanımını bilen yok!

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından yerleştirilen yaklaşık 2 bin konteynerin kullanımını birçok yurttaş bilmiyor.

Fotoğraf: İbrahim Maşe/DHA

Paylaş

İstanbul’da 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremin ardından 2000’li yılların başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen turuncu renkli yaklaşık 2 bin konteynerin birçoğu zaman içinde hırsızların hedefi haline geldi. İçinde 960 parça malzeme bulunan konteynerlerin  yeri hırsızlık olaylarının artması üzerine değiştirildi. 2009 yılında deprem konteynerlerinin bakımı ve kontrolleri İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından ilçe belediyelerine devredildi.

Yıllar içinde sayıları gittikçe azalan ve ilçe belediyelerine devredilen konteynerlerin  kapılarında 4 ayrı kilit bulunuyor. Üzerinde çok sayıda kilit bulunan konteynerlerin anahtarlarının yerlerini ve deprem anında nasıl kullanılacağa dair birçok kişinin bilgisi yok.

‘OLASI BİR AFETTE YETMEZ BUNLAR’

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, turuncu renkli afet konteynerlerin zaman içinde kaybolduğuna vurgu yaparak, “Şuan kenti dolaştığımızda bakıyoruz ki turuncu konteynerler çok azaldı. Olanların da zaten üzerinde kilitler var. Bunları kim açacak, kim kullanacak, içinde ne var hiç belli değil. Kenti araçla dolaştığınızda nadiren göze çarpıyor ama bu kente yetmez bunlar. İçinde bir afet durumuna müdahale edebileceğimiz aletlerin olması gerekiyordu. Biz onları oraya 2000’li yılların başında koyup, o yıldan beri kilidini açmadan onu tutarsak olası bir afette siz o kilidi bile açamazsınız. Bazı toplanma alanları imara açıldığı için o konteynerler kaldırıldı nereye gitti onu da bilmiyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP yerel seçimlere odaklandı

SONRAKİ HABER

Bir sürücü köpeğe çarpıp kaçtı, diğerleri yardıma koştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...