16 Ağustos 2018 08:07

Finlandiya’da polis şefleri görevi ihmal suçundan yargılanıyor

Finlandiya’da aralarında eski Emniyet Müdürünün de olduğu üst düzey 8 polis yetkilisi, görevi ihmal suçundan yargı karşısına çıkarıldı.

Fotoğraf: Santeri Viinamäki/Wikimedia Commons

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da aralarında eski Emniyet Müdürü Mikko Paatero, Helsinki  Emniyet Müdürü Lasse Aapio, Kriminal Şube Müdürü Robin Lardot, eski Helsinki Emniyet Müdürü Jukka Riikonen, eski Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio’nun da bulunduğu üst düzey 8 polis yetkilisi, görevi ihmal suçundan yargı karşısına çıkarıldı.

Polis şefleri, Helsinki Narkotik Şube Müdürlüğünde yönetmeliklere aykırı hareket ederek muhbir olarak adlandırılan haber kaynaklarının kimlik bilgilerini kayıtlara geçirmemekle suçlanıyor. Savcı, kayıtları gerçekleştirmeyen polis şefleri ile olanlara göz yuman eski Emniyet Müdürü Mikko Paatero’nun 4 ay hapisle cezalandırılmasını istiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi de, denetim görevini savsaklamak suçlamasıyla yargılanıyor. Savcı, başmüfettişin ağır para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

2009’DAN BERİ KAYIT DIŞI ÇALIŞMIŞLAR

İddianamede eski Emniyet Müdürü Mikko Paatero’nun 2009 yılından beri Helsinki polisinin haber kaynaklarını kayda geçirmediğinden bilgisinin bulunduğu halde her hangi bir girişimde bulunmadığı belirtiliyor.

Polis, muhbirlerin daha ağır suç işleyenleri yakalatmaları için suç işlemelerine göz yummuştu.

Muhbirlerle yapılan toplantılara en az 2 polisin katılması ve konuşulanların kayıt altına alınması gerekirken bu kurala uyulmamıştı.

Söz konusu usulsüzlükler eski Helsinki Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio’nun ağır narkotik ve görevde ağır ihmal suçlarından yargılandığı mahkemede açığa çıkmıştı. Narkotik şubenin yeraltı dünyasında olanlardan haberdar olabilmek için muhbirlerden oluşan geniş bir ağ oluşturduğu anlaşılmıştı.

Mahkeme, Aarnio ve bazı polisleri kriminal kişilerle işbirliği yapmaktan suçlu bularak mahkum etmişti. Aarnio, ayrıca Volkan Ünsal'ın öldürüleceğini bildiği halde cinayeti engellememekle de suçlanıyor.

İSVEÇ TARİHİNİN EN BÜYÜK SOYGUNLARINDAN

12 Haziran 2002 günü Stockholm’un dışındaki Arlanda Hava Limanı’nda İsveç tarihinin en büyük soygunlarından biri gerçekleşti.

Soyguncular, uçaktan indirilen her biri 40 kg ağırlığında ve içinde 44 milyon kron bulunan 15 çuvaldan 13’ünü alarak kaçtı. Polis, soyguncular ve paraların izine rastlayamadı.

Volkan Ünsal adındaki 25 yaşındaki bir genç, polisle ilişki kurarak soygunu gerçekleştirenler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bunun üzerine polisin yaptığı gözaltılar ve soruşturmalardan sonuç alınamadı. Paranın tek bir kronu bile bulunamadı.

Ünsal, 2003 yılının Ekim ayında Helsinki’de kaldığı bir dairede öldürüldü, 3 kişi cinayet suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Öldürme emrini verdiği iddia edilen Leo Carmona da aynı ceza verildi.

2017 yılının Haziran ayında soygun davası zaman aşımına uğradı. 21 Ağustos günü ETC gazetesine açıklamalarda bulunan Carmona, “Soygunu ben planladım ve gerçekleştirilmesinde bulundum. Çok pişmanım, yaşamımı mahvettim” diyerek soygunun sorumluluğunu üstlendi.

POLİS MÜDÜRÜ HABERİ OLDUĞU HALDE CİNAYETİ ENGELLEMEDİ

Carmona, soygundan ele geçirilen paraların bir kısmını çaldığı ve polisle iş birliği yaptığı için Ünsal’ın öldürüldüğünü söyledi.

Ünsal ve bir başka kişiyi öldürmekten yaşam boyu hapis cezasına çarptırılan Janna Raninen de, bu yılın mart ayında yayımlanan ve yaşamını anlattığı kitabında Ünsal’ın öldürüleceğinden dönemin Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio’nun haberi olduğunu yazdı.

Rainen, cinayeti işleme görevinin Aarnio’nun arkadaşı olan “United Brotherhood” adlı suç örgütün lideri Kijo Vilhunen tarafından verildiğini ve Aarnio’nun Ünsal’ın öldürüleceğini bildiğini belirtti.

Ortaya çıkan bu bilgilerden sonra Aarnio gözaltına alınarak tutuklandı.

ÖNCEKİ HABER

Gökçeada'da feribot karaya oturdu; yolcular tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Dış borç Haziran’da 119.8 milyar dolara yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...