10 Eylül 2012 03:47

AKP’nin savaş politikalarına karşı mücadele daha da büyüyecek

Diyarbakır’da gerçekleşen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi Olağan Toplantısının sonuç bildirgesinde, AKP hükümetinin savaşta ısrar politikasıyla Türkiye’yi içeride ve dışarıda şiddet sarmalına sürüklediği belirtilerek, bu politikalara karşı barış ve eşit haklara dayalı birlikte yaşam için m&

AKP’nin savaş politikalarına karşı  mücadele daha da büyüyecek
Paylaş
Faruk Ayyıldız

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

HDK adına sonuç bildirgesini okuyan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin siyasal gidişatına esas olarak Kürt sorunu ve Suriye merkezli gelişmelerin yön verdiğini söyledi. AKP’nin içeride ve dışarıda çatışmacı bir tutum sergilediğini vurgulayan Kürkçü, rejimin genel bunalımının her alanda kendisini dışa vurduğunu dile getirdi. Başbakan’ın yargıya yönelik ‘söyledim, yapacaklar’ direktiflerinin ve Şerzan Kurt’un katilinin serbest bırakılmasının hukuk sistemindeki sorunları ayyuka çıkardığını kaydeden Kürkçü, hükümetin Kürt sorununda da çözüm yerine savaş ısrarının; gençlerin ölümüne neden olduğunu belirtti. AKP’nin şiddet politikalarının iflas halinde olduğunu söyleyen, çökmüş politikaları sürdürme çabalarının sonuç vermeyeceğini söyledi. HDK’nın barış ısrarını sürdüreceğini söyleyen Kürkçü, barış ve çözüm isteyen tüm kesimlerin birlikte mücadelesini sağlamak için gereken tüm adımları atacaklarını ifade etti.

‘AKP ANAYASA SÜRECİNİ BALTALIYOR’

Meclis’in açılmasıyla birlikte milletvekilli dokunulmazlığı ve parti kapata konularının gündeme geleceğini söyleyen Kürkçü, buna dair her girişimin karşısında olacaklarını vurguladı. BDP ve Blok vekillerine yönelik her engelleyici adımın anayasa çalışmalarının da baltalanması anlamına geleceğini vurgulayan Kürkçü, AKP’nin bu yaklaşımıyla anayasa yapım sürecinin sunduğu çözüm fırsatlarını bir kez daha çarçur edeceğini aktardı. Kürkçü, bütün emek ve demokrasi güçlerine seçilmiş vekillerin yanında yer alma çağrısı yaptı.

‘SAVAŞ POLİTİKASININ KARŞISINDAYIZ’

AKP’nin Suriye ve Ortadoğu politikalarının fiyaskoyla sonuçlandığını belirten ve bu politikaların Türkiye’yi komşularıyla düşmanlaştırdığına vurgu yapan Kürkçü, “Demokrasi ve emek güçlerinin her türden askeri müdahaleyi reddeden politikalarının doğruluğu görülmüştür. HDK, AKP’nin askeri müdahale ve işgal politikalarına karşı mücadelesini sürdürecektir” dedi.

ORTADOĞU KONFERANSI 21 EKİMDE

HDK’nın, 21 Ekim’de İstanbul’da demokratik, laik ve çoğulcu Suriye için düzenlenecek olan Uluslararası Ortadoğu Konferansı’na ev sahipliği yapacağını duyuran Kürkçü, oluşturacakları heyet ile Antakya’yı ziyaret edeceklerini de söyledi. belirtti.

‘ALEVİLER YALNIZ DEĞİL’

AKP’nin yarattığı çatışmacı siyasal iklimin Alevilere yönelik saldırılara yol açtığını belirten Kürkçü, HDK olarak Alevi toplumuna yönelik her türden saldırının karşısında duracaklarını dile getirdi. 30 Eylül’de Ankara’da Alevi örgütlerinin gerçekleştireceği büyük mitingin destekçisi ve katılımcısı olacaklarını söyleyen Kürkçü, Alevi toplumunu yalnız kalmayacağını belirtti. Kadınlara ve farklı cinsiyet kimliklerine yönelik şiddetin devlet ve yargı desteği ile devam ettiğini belirten Kürkçü, bu şideete karşı mücadelenin HDK’nın gündemindeki yerini ve ağırlığını koruyacağını vurguladı. Eğitim döneminin, AKP’nin 4+4+4 dayatmasıyla birlikte büyük bir sorun halinde açıldığına da dikkat çeken Kürkçü, eğitim alanında yaşanan sorunlara Karşı Eğitim Sen’in 15 Eylül mitinginin destekleneceğinin altını çizdi.

‘İŞÇİ SINIFININ YANI BAŞINDAYIZ’

Emek alanında yaşanan sorunların büyüdüğüne de işaret eden Kürkçü, AKP’nin fütursuzlaşan saldırıları karşısında işçi ve emekçilerin mücadelesinin yanı başında, onlarla birlikte olacaklarını söyledi. Kürkçü, yerel seçimler için hazırlıkları da derhal başlatacaklarını belirtti.

‘AKP İNSANİ DEĞERLERİ ÇÜRÜTÜYOR’

Kürkçü’nün ardından konuşan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise AKP hükümetinin ülkeyi savaş ve şiddet sarmalına soktuğunu belirterek, AKP’nin tüm insanlık değerlerini çürütmekte ısrar ettiğini söyledi. Demokratik siyaset yapmak isteyenlerin sesinin kısılmak istendiğini belirten Tüzel, Roboskî’nin, Afyon’un, Antep’te patlayan bombanın hesabının hâlâ verilmediğini hatırlattı. “Bu meselelerin peşine düşenler tehdit ediliyor. Devletin kutsal varlık olarak halkın önüne koyduğu askerlerin değerinin olmadığı da görüldü” diyen Tüzel, “Savaşa son verebilmek için Meclisi toplantıya çağırdığımızda ‘3, 5 Mehmetçik öldü diye Meclisi toplamayız’ diyenler Afyon’daki patlamanın da ortamını hazırlamıştır” şeklinde konuştu.

‘BARIŞI SAVUNANALAR AKP’NİN HEDEFİNDE’

BDP-Blok vekillerinin, gerillalarla karşılaşmış olmasının, AKP’nin çözüm ve barış isteyenlere yönelik saldırılarına kılıf edildiğini belirten Tüzel, Başbakan’ın bu durum üzerinden ezemediği siyasetçileri susturmaya çalıştığını dile getirdi. Başbakan’ın “Kandil’e mi gidecekler, Meclis’te mi olacaklar” sözlerine de tepki gösteren Tüzel, 1 yıldır Mecliste barışı, demokrasiyi dile getirdikleri için ‘terörist’ muamelesi gördüklerini ve hedef haline getirildiklerini hatırlattı.

‘DEVLETE GÖRE ÇOCUKLARIMIZ TEFERRUAT’

“AKP, ‘müzakere mi edecek yoksa demokratik siyaseti tasfiye peşinde mi’ bunun kararını vermelidir” diyen Tüzel, AKP’nin seçim hesapları peşinde koşarken halka zarar verdiğini ve çözümsüzlüğü derinleştirdiğini ifade etti. Sorunu görmezden gelen iktidarın, ‘sorun var’ diyenleri ortadan kaldırmak istediğini söyleyen Tüzel, bu mantığın 90’ların, Çillerin siyaseti olduğunu hatırlattı. ‘Vatan sağ olsun’ lafının da artık çözüm getirmediğini söyleyen Tüzel “Çocuklarını kaybedenler görmelidir ki devletin gözünde çocuklarımız teferruattır. Güçlerimizi birleştirecek, mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor”

‘HDK GÜÇLÜ BİR SEÇENEK’

İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise “Cezaevleri dolup taştı ama AKP bununla yetinmiyor, dışarıyı da cezaevine dönüştürüyor” dedi. AKP’nin inançlar üzerinde kurduğu baskılara karşı da mücadele ettiklerini belirten Tuncel, HDK olarak ülke sorunlarına çözüm olacaklarını ve güçlü bir seçenek olduklarını söyledi. Daha sonra HDK Eğitim Komisyonu da bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada 4+4+4 düzenlemesine karşı mücadele ve anadilde eğitim çağrısı ön plana çıktı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mülteci dramında Türkiye parmağı var mı?

SONRAKİ HABER

Beytüşşebap’ta bir asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa