15 Ağustos 2018 00:50

Döviz kurlarındaki dalgalanma kurbanlık satışlarını da vurdu

Diyarbakır’daki hayvan pazarında konuştuğumuz üreticiler, satış yapamadıklarını belirterek 'Halk domates alamıyor, nasıl kurbanlık alsın' diyorlar.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Döviz kurlarındaki sert çıkış ve inişler kurbanlık hayvan satışlarını da vurdu. Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da hayvan pazarında üreticiler fiyatları düşürmelerine rağmen pek satış yapamamaktan şikayet ediyorlar. Yaşanan durum karşısında pazarda ise üreticiler dışında birilerini görmek neredeyse zor. Üreticiler de, “Halk domates alamıyor, nasıl kurbanlık alsın” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Günlerdir ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarıyla döviz kurlarında oluşan dalgalanmanın etkileri çeşitli alanlarda görülmeye devam ediyor. Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da kurbanlık hayvan satışlarının yapıldığı pazara gidiyoruz. Pazar alışılmışın dışında pek sakin. Önceki yıllarda yurttaşların genelde sabahın erken saatlerinde kurbanlık almaya geldiği pazarda üreticiler dışında birilerini görmek neredeyse imkansız. Yaşanan durumunu hayvan üreticileri Evrensel’e anlattı.

‘ZARAR EDECEĞİZ BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

6 yıldır hayvancılık yapan Uğur Atlı, Doların yükselmesi üzerine hayvan bakımında kullandıkları yem, kepek ve ilaçların fiyatlarında arttığını belirterek, “Piyasa hiç iyi değil, dolar yükselince işimiz düştü. Bir torba yem 70-80 TL, 18 TL’ye aldığımız kepek şimdi 30 TL. Bunlar pahalı olunca beslediğimiz hayvanın da fiyatı artıyor, kimse alamıyor, pahalı diyorlar. Piyasa durunca biz de fiyatı düşürdük. Zarar edeceğiz başka çaremiz yok, yoksa alıcı bulamıyoruz. Bayram ağzı, bir tane müşteri yok. Pazar bomboş” dedi.

‘HALK DOMATES ALAMIYOR, NASIL KURBANLIK ALSIN?’

30 yıldır hayvancılık yapan Mehmet Kartal, işlerin kötü olduğunu, satış yapamadıklarını ifade ederek, “Et dışarıdan geliyor, mazotun litresi 6 TL oldu. İşler kötü satış yok, fiyatı düşürdük ama insanlar alamıyor, pahalı diyor. Dolar düşmeden bu iş düzelmez. Çiftçi sürekli zarar ediyor, perişan olmuş” dedi.

Yaklaşık 40 yıldır hayvancılık yapan 70 yaşındaki Abdurahman Erdem, yalnız etin değil diğer gıdaların fiyatlarındaki artış karşısında vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirterek, “İş yok, her şey pahalı oldu. Dolar yükseldi, halk korkuyor bir şey almaya. Daha domates alamıyor nasıl kurbanlık alacak? Doların yükselmesi hayvanı da etkiliyor. 2 ay önce çiftini 1500 TL’ye sattığı hayvanın teki bugün 1000 TL. Bunlar hep baştakiler yüzünden oldu. Dolar düşmeden de hiçbir şey düzelmez” dedi.

‘BAYRAMDA BÖYLE GEÇECEK’

3 yıldır hayvancılık yapan Aslan Aktaş, hayvan satışlarındaki durgunluğun sadece  Doların yükselmesinden değil Bölge’deki siyasi durumun da etkili olduğunu ifade ederek, “Bu durgunluk sadece dolardan kaynaklı değil Kürt sorunu çözülmediği sürece hiçbir şey düzelmeyecek. Bu gün kimse gelmedi. Bayramda böyle geçecek. Fiyat artıyor, insanlarım alım gücü yok. 500-600 TL’lik hayvan 800-900 TL oldu. Yetmedi ithal hayvan alımıyla varolan hayvancılığı da öldürdüler” dedi.

‘ESKİDEN BATIDAN HAYVAN ALMAYA GELİRLERDİ’

40 yıldır hayvancılıkla uğraşan Hacı Mehmet ise, alıcı bulamadıklarından kaynaklı  perişan durumda olduklarını belirterek, “İflas bayrağı çekmişiz. Halk parasız, aç kaldı ne hayvanı alacak?” diye konuştu.

9 yıldır hayvancılık yapan Hadi Ayverdi, “Piyasa durgun, ucuza veriyoruz ama satılmıyor. 2200 TL’lik hayvan 1600 TL’ye düştü yine alan yok. Arpa, saman, yem hesaba katınca bize bir şey kalmıyor. Eskiden insanlar batıdan buraya hayvan almaya gelirlerdi. Yol masrafı olmasına rağmen vatandaşa uygun gelebiliyordu, şimdi yok. Dolar yükselmesi işi bitirdi.  Artık nasıl düzelir bilmiyoruz. Bayrama az kaldı ama pazarda kimse yok. Bayramdan sonraya bakacağız.

ÖNCEKİ HABER

Çin, Türkiye’yi ucuza getirecek

SONRAKİ HABER

‘Sessiz kalsaydım istismarcılar elini kolunu sallayarak gezecekti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...