16 Ağustos 2018 09:35
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ağustos 2018 09:41

Tunceli Valiliği: Yangın kontrol altında, haberler gerçeği yansıtmıyor

Dersim'in Hozat ilçesi kırsalındaki orman yangınlarına müdahale edilmesi çağrısı yapılırken Valilik, 'Haberler gerçeği yansıtmıyor' dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dersim'in Hozat ilçesinde bir hafta önce başlayan yangına müdahale çağrıları yapılırken Vali Tuncay Sonel, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi ve "Bahsi geçen haberlerde kullanılan fotoğraflar ilimize ait değildir" dedi.

Dersim Barosu dün yaptığı yazılı açıklama ile  "Hozat ilçesi kırsalındaki orman yangınlarına bir an önce müdahale edilsin" çağrısı yaptı.

Dersim Barosu, devletin, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyarak tedbirleri almakla yükümlü olduğunu hatırlatarak, “Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Hozat ilçesinde devam eden yangına derhal müdahale edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Ülkemizin en önemli florastik ve faunastik zenginliğini barındıran coğrafyamızda orman yangınları kültürel ve doğal miras sahalarımızı yoğun şekilde tahrip etmektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur. Tunceli Barosu olarak hukuksal süreci takip ediyoruz.”

DERSİM'DE ÇIKAN YANGINA İZMİR'DEN TEPKİ

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Dersim’deki orman yangını ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, “Dersim'de ormanlar yanıyor ey insanlık neredesin?” pankartı açtı.

Dernek adına açıklamayı Kemal Mutlu gerçekleştirdi. Mutlu, “Hozat-Çemişgezek-Ovacık üçgeninde bulunan birçok yerde operasyonlar gerekçesi ile yakılan ormanlarımız hala yanmaktadır. Neredeyse her operasyonda sistemli hale gelen bu yaklaşım gerek ilimiz gerekse ülke coğrafyası için büyük yıkımları beraberinde getirecektir” dedi.

6 Ağustos itibariyle devam eden yangınların hâlâ kontrol altına alınmadığını hatırlatan Mutlu, yapılan açıklamalara ve çağrılara yetkililerin sessiz kaldığı belirtti.

“Ülkemizin doğal kaynaklarını ve yaşam alanlarını fütursuzca tahrip edenler bununla vakit kaybetmeden hesaplaşmalıdır. İster güvenlik kaygısı, ister rant hesabı ile yaratılan yıkım ülkemiz geleceği için endişe vericidir” şeklinde konuşan Mutlu, “İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Kültür Derneği İzmir Şubesi, Sosyalist Meclisler Federasyonu olarak ne ilimiz be bölgemiz doğasının ne de ülkemizin tarihsel ve doğal zenginliklerinin tahrip edilmesini ve yok edilmesini istemiyoruz. Sorumlular hakkında idari işlem başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.

VALİLİK: 'DERSİM YANIYOR' HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Vali Tuncay Sonel tarafından yapılan açıklamada ise haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirterek, "Bahsi geçen haberlerde kullanılan fotoğraflar ilimize ait değildir" denildi.

Vali Sonel'in açıklaması şöyle:

"Bazı sosyal medya hesapları ile basın yayın organlarında bilgi kirliliği oluşmuş olup, 'Dersim yanıyor' başlığı altında yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bahsi geçen haberlerde kullanılan fotoğraflar ise ilimize ait değildir. Hozat ilçesi Aliboğazı mevkiinde çıkan örtü altı yangınına Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimizce gerekli müdahaleler yapılmakta olup, bölge kontrol altına alınmıştır. İlimiz genelinde başka herhangi bir bölgede orman yangını bulunmamaktadır. Bu tür haberler bazı kesimlerce kasıtlı çıkarılmakta olup, huzur şehrimiz Tunceli'ye gölge düşürülmek istenmektedir. Özellikle bazı sosyal medya hesaplarında ve internet sitelerinde terör örgütlerinin propagandasını yaparak Tunceli'de devletin bilinçli olarak ormanları yaktığını ve orman yangınlarına müdahaleye izin verilmediği yönünde yalan ve kasıtlı bilgiler paylaşarak kamuoyunu yanıltan kişiler hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır.Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

NE OLMUŞTU?

Dersim’in Hozat ilçesindeki Aliboğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve  Dündül bölgelerinde bir hafta önce başlayan yangının Amutka karakolundan atılan havan topları ve kobra helikopterlerin bölgeyi bombalaması sonucu çıktığı iddia ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor'da Özkan Sümer istifa etti

SONRAKİ HABER

Nurhayat Altun, tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...