15 Ağustos 2018 14:57

Gazze’de balıkçıların avlanma mesafesi 9 mile çıkarıldı

İsrail, avlanma mesafesini 3 mile indirme kararından geri adım attı. Gazzeli balıkçılar, 1 ay sonra ilk kez 9 mile kadar açıldı.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

Gazze’deki balıkçılar, İsrail’in dün avlanma mesafesini 3 mile indirme kararından geri adım atmasıyla yaklaşık bir ay sonra ilk defa 9 mile kadar açıldı.  

Gazze’deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, “Bölgedeki balıkçılara, 9 mile kadar açılabileceklerini ilettik” dedi.  

İsrail’in Filistinli balıkçılara avlanma için izin verdiği bölgede neredeyse hiç balık olmadığına işaret eden Ayyaş, “İsrail bu mesafenin kumluk bir alan olduğunu biliyor. Balıkların bol bulunduğu alana balıkçıların ulaşmasını engelliyor” diye konuştu.

50 BİN KİŞİ DENİZDEN GEÇİNİYOR

Gazze’deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.

İsrail yönetimi, Gazze Şeridi açıklarındaki avlanma mesafesini 9 Temmuz’da 9 milden 6 mile, bundan bir hafta sonra da 3 mile indirme kararı almıştı.

İsrail askerleri, avlanma mesafesini aştıkları iddiasıyla sık sık Gazzeli balıkçıların üzerine ateş açıyor, gözaltına alıyor, teknelerine el koyuyor.

OSLO’YA GÖRE SINIR 20 MİL

Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 1993’te imzalanan Oslo Antlaşması’na göre ise, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi’nin 20 mil açığına kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak İsrail yönetimi, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni Hamas’ın 2006’daki seçimleri kazanmasından bu yana abluka altında tutuyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Bütçe açığı katlandı, 7 ayda 45 milyar lira oldu

SONRAKİ HABER

Pentagon: Menbic’de ortak devriye başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...