15 Ağustos 2018 14:01

'Sermaye öncelikleri yerine kamusal çıkarlar korunmalıdır'

Ekonomiye ilişkin açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, yaşananların nedeninin AKP’nin yanlış ekonomi politikaları olduğunu belitti.

Fotoğraf: TMMOB

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, Türkiye’de son dönemlerde yaşanan krizin nedenini AKP’nin yanlış ekonomi politikaları olarak açıkladı.

Yaşanılan durumu basitçe kur artışı olarak adlandırmanın ve sebebini de dış güçlere bağlamanın doğru olmadığını belirten Salman, “Bu krizin asıl nedeni 1980’li yıllardan itibaren küresel sermaye güçlerinin güdümünde kesintisiz bir şekilde uygulanan özelleştirmeye, piyasalaştırmaya, kuralsızlaştırmaya dayalı neoliberal politikalardır” dedi.

Yıllardır TMMOB’nin bu ülkenin krize doğru sürüklendiğini söylediğine işaret eden Salman, şöyle konuştu: “Türkiye’yi ekonomik olarak savunmasız hale getiren,16 yıldır bu politikaları ısrarla uygulayan AKP iktidarı yaşanan krizin baş sorumlusudur. Pervasızca özelleştirmeler yapılmış, ülkemiz rantiye bataklığına sürüklenmiş, üretim yeteneğimiz aşındırılmıştır. Üretim-yatırım-tasarruf politikalarının yerini tüketim politikaları almıştır. Tarım ve sanayi gibi üretken sektörler geriletilip, ülke kaynakları rant dağıtımı merkezli inşaat ve müteahhitlik işleri ile katma değeri düşük hizmetler sektörüne yönlendirilmiştir.”

AKP’nin krizle mücadeleyi bile aklıselim yöntemlerle değil, baskıcı, tehditkar yöntemlerle örtbas etmek istediğine dikkat çeken Salman, “AKP bugün krizden çıkış için mali disiplin adı altında kemer sıkma politikasını hayata geçireceğini söylemektedir. Kamuda asıl tasarruf yapılması gereken yer ise AKP’nin siyasi çıkarları uğruna yaptığı geniş boyuttaki harcamalardır. 100 Günlük İcraat Programı tümüyle gözden geçirilerek, kamu kaynaklarını israf eden harcamalar ve projeler durdurulmalıdır” dedi.

Krizden çıkışın, emperyalist güçlerin, uluslararası tekelleri, çok uluslu şirketlerin isteklerine boyun eğmekle değil, halkın genel çıkarını gözeten, emekten yana kamucu bir anlayışı hayata geçirmekle mümkün olduğunu belirten Salman, “Krizin sorumluları emekçiler, işçiler, emekliler, çiftçiler, memurlar değildir, bunun bedelini de onlar ödememelidir. Bütün mühendis, mimar ve şehir plancısı dostlarımızı içinde bulunduğumuz bu zor günlere karşı dayanışmaya çağırıyoruz Tüm vatandaşlarımızı birlik içinde beraber olmaya ve hakkını aramaya davet ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sezai Temelli: Demirtaş eleştiriyorsa kıymetlidir ama yöntem yanlış

SONRAKİ HABER

Katar'dan Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yatırım kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...