15 Ağustos 2018 13:44

Fındık üreticisi TMO’dan iyi bir fiyat bekliyor

Giresun ve Ordu’da zor şartlarda fındık hasadı yapan üreticiler, bu yıl TMO’dan 15 TL’nin üzerinde bir fiyat bekliyor.

Fotoğraf: Nedim Kovan/DHA

Paylaş

Nedim KOVAN

Karadeniz’de eğimli arazilerde zor şartlarda fındık hasadı yapan üreticiler maliyetten dertli. Gübresinden patozlamasına her adımın maliyet anlamına geldiğini belirten üreticiler bu yıl TMO’dan iyi bir fiyat bekliyor.

Giresun ve Ordu’da temmuz sonu başlayan fındık hasadı devam ediyor. Yüksek rakımlı köylerde eğimli arazilerde zor şartlarda toplanan fındıklar, bazı üreticilerin kilometrelerce uzunluktaki vadiler üzerine kurduğu yüzlerce ilkel teleferiklerle taşınıyor. Turnasuyu Vadisi üzerindeki Gerce Mahallesi’nde, kendisi gibi fındık üreticisi olan komşusunun kurduğu ilkel teleferikle ürün taşıyan İsmail Özbucak, bu sistemle maliyeti azalttığını söyledi. Özbucak, “Bahçelerimizde maliyet oldukça yüksek. Gübresi, ilacı, bakımı, taşıması, patozlanması, fındığın her şeyi pahalı. Arazi yapısı engebeli olunca maliyet de haliyle fazla çıkıyor. Yevmiye ücretleri 80 TL ile 120 TL arasında değişiyor. Fındığı toplatıyoruz, bahçede yol yok, katır yok. Teleferik için malzemeler aldık, onun da maliyetleri var. Bahçeden çuvalla taşımadaki 1 günlük işi teleferikle 1 saatte yapıyoruz. Fakat bunda da aksamalar oluyor, o da öyle kolay olmuyor. Makara sisteminde aksama olursa 1 saatlik iş 1 günde ancak bitiyor. Teleferiğin olduğu yere sırtta ya da katırla fındık çuvalları taşınıyor, sonra teleferikle vadi, ırmak üzerinden karşıdan karşıya taşınıyor. Sonra arabaya yükleyip harmana götürüyoruz. Harmanda patozlayıp kurutuyoruz. Teleferikle taşıma işinde de 4 kişi çalışıyor” dedi.

Fındık fiyatının 15 TL’nin üzerinde açıklanması gerektiğini, altında açıklanacak fiyatın üreticiyi zarar ettireceğini söyleyen İsmail Özbucak, “Fındık özellikle yükseklerde çok maliyetli. Bu arazilerden de ne kadar maliyetli olduğu zaten görünüyor. 15 TL’nin altında satılması halinde üretici boşuna çalışmış olur. Her şey maliyet, işçi ücretleri de yüksek, her istendiği anda işçi de bulunmuyor. TMO’dan iyi bir fiyat bekliyoruz. Bakalım ne olacak?​” diye konuştu.

FINDIK SERBEST PİYASADA 11.50 TL

BU yıl Ordu’da tahmini 200 bin ton fındık rekoltesi beklenirken, geçen hafta 6 ilçedeki sel felaketi nedeniyle rekoltenin yüzde 30 azalacağı belirtildi. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından henüz fındık taban fiyatı açıklanmazken, serbest piyasada ise fındığın 11.50 TL’den işlem gördüğü belirtildi.

‘FINDIKTA YİNE AYNI OYUN, AYNI SÖMÜRÜ YÖNTEMİ'

Tüm Köy Sen Ordu Şube Sekreteri Tuncay Zengin fındık fiyatı konusunda her yıl aynı yöntemle üreticilerin elindeki fındık ucuza alınmak istendiğini söyledi.

Ferrero’nun TMO’dan önce fındık fiyatı açıklamasının Hükümetle karşılıklı bir anlaşmanın işareti olduğunu ifade eden Tuncay Zengin, “TMO fındık alacak mı almayacak mı tartışmaları sürerken Ferrero’nun 11.25 TL fiyat açıklaması bir oyun. Şimdi TMO, 11.25 TL’den daha fazla bir fiyat veriyoruz diyerek üreticilerin 12-13 TL’ye razı olmasını isteyecekler. Türkiye’nin en önemli döviz girdisi olan fındık üzerinde sömürü ve rant oyunu devam ediyor” dedi.

Sendika olarak kurulduklarından bu yana fındıkta sözleşmeli tarım uygulamasına geçiş hazırlığının yapıldığı, ülke fındığının belirleyicisinin tarım ve gıda tekellerinin olması yönünde hükümet ve tekellerin beraber çalıştıklarını söyleyen Zengin, “TMO’nun 6 Eylül’de fındık alımına başlayacağını duyurmasına karşın fiyat belirlemesi yapmaması kimin kimden yana olduğunu gösteriyor. Net olarak ortaya çıkmıştır ki, hükümet yerli ve yabancı tarım tekellerine hizmet ediyor. Üreticilere sırtını dönmüş durumda. Üreticiler olarak bu oyunu bozmamız gerekiyor” dedi.

TL’nin hızla değer kaybetmesinin üretici köylüyü zor durumda bırakacağını belirten Zengin, “Fındık, maliyetine göre fiyat en az 18 TL olmalıydı. Böyle diyorduk ama yaşanan kriz 18 TL’yi bile eritti. Masraflar yeni zamlarla artacak. Geçim zorlaşacak. Bu nedenle üretici köylü olarak krizin yükünün sırtımıza yüklenmesine izin vermememizin önemi ortada. Hükümet ve tarım gıda tekelleri bir tarafta; bunu bilerek birlikteliğimizi büyütmemiz gerekiyor. Üretici köylüleri Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sultanbeyli'de hastanenin çatısında yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Sezai Temelli: Demirtaş eleştiriyorsa kıymetlidir ama yöntem yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa