15 Ağustos 2018 12:18

KPSS'den yüksek puan alan öğretmen adaylarına mülakat oyunu

KPSS'de yüksek puan alan çok sayıda öğretmen adayı, sözlü sınavlarda eleniyor. Komisyonların kendi görüşlerine yakın kişileri atadığı iddia ediliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hazırlanan, ‘Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’, Resmi Gazete’nin 3 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) kendi bölümünden yeterli puanı alan öğretmen adaylarının, sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınavdan da 60 puan alması gerekiyor. Sözlü sınavlar MEB’e bağlı idari kurumların oluşturduğu komisyonlarca yapılırken, KPSS’de iyi puan alan çok sayıda öğretmen adayı, sözlü sınavlarda eleniyor. Öğretmen adaylarının, sözlü sınava yaptıkları itirazların sonuçları değiştirmediği kaydedilirken; bazı öğretmenlerin İdare Mahkemesi’ne başvurduğu, birçok öğretmenin de yaşadıkları kaygılar nedeniyle dava açmaktan kaçındığı öğrenildi.

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Avukatı İbrahim Afşar, KPSS’de yüksek puan alan öğretmen adaylarına, sözlü sınavda düşük puanlar verilerek atamalarının yapılmadığını belirterek, mülakatların denetlenemediğini ve komisyonların kendi görüşlerine yakın olan kişileri atadığını söyledi.

‘İSMİ SÖZLÜ SINAV, UYGULAMASI MÜLAKAT’

Av. Afşar, öğretmen adaylarının lisans eğitimini bitirdikten sonra KPSS’ye girip yeterli puan almalarına rağmen yönetmelikte uygulamayla karşılaştıklarına dikkat çekti. Sözlü sınavların uygulamada mülakata dönüştüğünü ifade eden Afşar, “Mülakatın amacı kişinin liyakatini, mesleki yeterliliğini ölçmek değil. O komisyonu kuran kurumun veya bakanlığın tutumu ve görüşü neyse buna uygun insanları seçmektir. Siz ona uygun değilseniz, sizi almıyor” dedi. KPSS’deki puan yerine komisyondan alınan puanın daha belirleyici olduğuna vurgu yapan Afşar, “KPSS’den yeterli puanı alıp da atanamayan çok sayıda öğretmen var. Bize gelen adayların tümünün KPSS’den 90 ve üzeri puan aldığını görüyoruz ama mülakatlardan 50 puan verilmiş. Bu şekilde atama hakları elinden alınmış” diye konuştu.

Kendilerinden hukuki yardım almak için gelen öğretmen adaylarının komisyonun soru sorma ve bilgi ölçme gibi bir değerlendirmesinin olmadığını anlattığını  ifade eden Av. Afşar “İki dakika bile sürmeyen mülakatlarda bir iki soru sorup, tamamen keyfi bir şekilde puanlar veriliyor” dedi.

‘ANAYASA HÜKMÜ AÇIK’

Daha önce de mülakatların neden olduğu hak ihlallerine ilişkin yerel mahkeme ve Danıştay kararlarını hatırlatan Afşar, “Anayasa’nın bu açıdan açık bir hükmü vardır, idarenin yaptığı her işe ve işleme karşı dava yolu açıktır. İdarenin yaptığı iş ve işleme karşı dava yolu açık ise o zaman idarenin de yaptığı iş ve işlem de denetime açık olmalıdır” dedi.

Mülakatlarda herhangi bir görüntü kaydedilmediği, tutanak tutulmadığından mahkemelerin açılan davalar için iptal kararı verdiğini belirten Afşar “Siyasal iktidara yakın olan kim varsa onun atanması yapılıyor. Bunu gören insanlar da dava yolu yerine komisyon üyelerine ulaşmanın yolunu arıyor. Ve komisyonlara ulaşanlar işini halledebiliyor.  Zaten en büyük haksızlık da burada ortaya çıkıyor.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kanser hastası hastane bahçesinde böyle öldü!

SONRAKİ HABER

‘Türkiye, sentetik uyuşturucuyla ölümde Avrupa birincisi!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa