Af Örgütü Onursal Başkanı Kılıç cezaevinden çıktı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç tahliye edildi.

15 Ağustos 2018 17:26
Paylaş

İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç tahliye edildi.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açılan 1’i tutuklu 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. Dava kapsamında tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında “Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılanan Taner Kılıç'ın tutukluluğunun gözden geçirilmesi sonucu tahliyesine karar verilmiştir. Başka suçtan tutuklu veya hükümlü değil ise, sanığın 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce çıkartılan 01.02.2018 tarih ve 2017/100 esas sayılı tutuklama müzekkeresinden tahliyesine, tutuklama müzekkeresinin mahkememize iade edilmesi rica olunur” denildi.

AİLESİ KARŞILADI

Taner Kılıç'ı cezaevi önünde ailesi, avukatları, Mülteci-Der üyeleri ve yakınları karşıladı.

Taner Kılıç tahliyesinin ardından “Tutuklanmama sebep bir gerekçe yokken 15 ay tutuklu kaldım. ByLock kullanmadığım halde tutuklandım. Sonrasında dosya sarpa sardı. Büyükada’ya ve rahip Brunson davasına bağladılar. Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları biliyorsunuz. Tahliye beklemiyordum en azından duruşmaya kadar. Bugün ne oldu da tahliye oldum bilmiyorum. Siz biliyor musunuz? Umarım adalet herkes için gerçekleşir. Herkes için bir adil yargılama olur. En kötü durumda olan ben değilim. 15 ay boşuna boşuna gitti ama umarım bir şeylere değer” dedi.

AF ÖRGÜTÜ’NDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) yeni Genel Sekreteri Kumi Naidoo “Aldığımız haberden ötürü çok sevinçliyiz. Bu noktaya varmak için bir yıldan uzun bir süredir kampanya yürüyor ve mücadele ediyoruz; öyle görünüyor ki Taner en sonunda serbest bırakılacak. Söz konusu karara sevinmekle birlikte gerçek kutlamalarımız ancak Taner güvenli bir şekilde evine döndüğü ve eşi ile kızlarına kavuştuğu zaman başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Bu sevinç ve rahatlamanın yanında üzüntü, öfke ve keskin bir kararlılık da olduğunu belirten Naidoo, sözlerine şöyle devam etti: “Üzgünüz, çünkü cezaevinde tutulduğu bir yıl boyunca Taner çok şey kaçırdı. Öfkeliyiz, çünkü Taner ve diğer 10 hak savunucusu hakkındaki suçlamalar henüz düşürülmedi. Kararlıyız, çünkü Türkiye’deki insan hakları için ve ağır baskılarla haksız yere hapsedilen insan hakları savunucusu gazetecilerin ve diğerlerinin özgürlüğü için verdiğimiz mücadele sürecek.”

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından daha önce adli kontrol şartıyla tahliye edilen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Caner Babaoğlu’nun itirazı üzerine tahliye edilmemişti. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

DEÜ'de, Eğitim Sen'in itirazı üzerine fazla mesailer sonlandırıldı

SONRAKİ HABER

New York Times: ABD'nin yeni yaptırımları arasında THY de var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...