15 Ağustos 2018 09:50

'300 yıllık Uzundere Köyü'nün geleceği tehlike altında'

300 yıllık Uzundere Köyü'nün yanı başındaki yeşil alanlar üniversite ve TOKİ adı altında yapılaşmaya açılırken, halk bu değişikliğe karşı çıkıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in nüfus olarak en büyük ilçesi olan Karabağlar’da geçtiğimiz haftalarda yeni bir planlama yaptı. Geçtiğimiz yıl Hazine'den TOKİ'ye devredilen Uzundere Köyünün yanında yer alan, TOKİ konutlarına sınır Gaziemir Evka-7- Balçova ve Çevreyolu arasında kalan 735 dönümlük arazi için değişikliğe gitti.

Mevcut planlarda ağaçlandırılacak alan ve kentsel gelişme alanı olarak yer alan bölge üniversite ve konut alanı olarak ilan edildi. Yarıdan fazlasının konuta açılacağı bölgede bakanlık tarafından yapılan yeni plan askıya çıkartıldı. Buna göre, 350 dönümlük kısım İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne yeni kampüsü olması planlanırken bölgenin otoyola bakan kısmı ise kademeli olarak bölünerek konutlar inşa edilmesi planlanıyor.

3 Eylül'e kadar askıda kalacak olan plan değişikliğine Uzundere köylüleri itirazda bulunacak. Uzundereliler, planın uygulanması halinde 300 yıllık köylerinin geleceğinin, yapılaşmanın getireceği baskı geleceğinin tehlike altında olduğunu dile getiriyor. Uzundereliler, alanın ağaçlandırılarak halkın tamamının kullanılabileceği bir şekilde korunmasını istiyor. Alan üzerinde ayrıca 37 evde bulunuyor. 20 yıldan eski olan evlerin sahipleri vergilerini ödemelerine rağmen arsaları kendilerini tahsil edilmedi.

'AĞAÇLANDIRMA TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI'

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Dernek Başkanı Süleyman Gür, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi'nin alana yönelik şimdiye kadar yapmak istediği planlama çalışmalarının bölgenin kıymetini arttırdığını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun daha öncesinde Göztepe Stadı için bu bölgeyi işaret ederek pazarlamaya çalıştığını, Karabağlar Belediyesi'nin de katı atık transfer merkezi ile asfalt tesisi kurmak istediğini belirten Gür "Bizlerin yıllardır bu alana yönelik ağaçlandırma talebimizi dikkate almadılar, özellikle boş bıraktılar. Alan değerlenince bu sefer TOKİ gözünü dikti. Ayrıca köyün koruma imar planlarının çıkarılması için de çaba sarf ettik ancak adım atmadılar.  37 ailenin mülksüzleştirilmesinin ilk sorumlusu planları yenilemeyen ilçe belediyesidir. Bu alanların ağaçlandırılma dışında yapılaşmaya açılması köyün yok olması demektir.  Nüfus ve trafik yoğunluğu köyü sıkıştıracak. Bölgedeki değer artışı durumunda da köylünün müstakil evlerinde yaşaması imkansız olacak" dedi.

'BETONLAŞTIRMA KAMU YARARI DEĞİLDİR'

Betonlaştırmanın kamu yararı olduğu anlamına gelmediğini de ekleyen Gür şunları söyledi "Kamu yararı demek alanın ağaçlandırılması, halkın barınma hakkının korunmasıdır.Sonrasında herkesin ortak bir şekilde korunabileceği rekreasyon alanına çevrilebilir bu bölge . Bu bölge Karabağlar'da halkın kullanılabileceği tek yeşil alanıdır. Yanı başımızda toplamda 700 hektarlık 3 dönüşüm alanı birden var. Üniversiteyi de içinde mevcut yapılaşmanın olduğu şehrin içindeki askeri alanlara taşıyabilirler. Hangi gerekçe ile yapılırsa yapılsın yapılaşmayı kabul etmeyeceğiz. Son zamanlarda kentlere ihanetin son bulacağı söyleniyor ama o ihanet burada sürdürülmek isteniyor. Uzundere'nin yatay mimarisi yok olabilir. Plan değişikliğinin iptal edilmesini talep ediyoruz. Süreci yargıya taşımaya da hazırız".

ÖNCEKİ HABER

Brunson için yapılan itiraz reddedildi, kararı üst mahkeme verecek

SONRAKİ HABER

İBB'den Gazi Bulvarındaki çınar ağaçları için açıklama: Koruma altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...