14 Ağustos 2018 23:29

Yeditepe dolar krizini fırsata çevirdi

Yeditepe Üniversitesinden okul ücreti kredisi alan öğrenciler, borçlarını kur artışı nedeniyle 3-4 kat misliyle ödeyecek.

Fotoğraf: Flickr (Public Domain)

Paylaş

Rojhat Turgut

Döviz  kurunun her geçen gün yükselmesi toplumun her kesimini derinden etkiliyor. Yeditepe Üniversitesi’nin öğrencilerine ‘Okul Ücreti İçin Tahsil Kredisi’ adıyla verdiği ihtiyaç bursunun geri ödeme zamanı gelirken, öğrenciler kur yükselişi nedeniyle aldıkları bursu 3-4 misliyle geri ödemek zorunda bırakılıyor. Çünkü bursların geri ödemesi dolar üzerinden yapılıyor.

Doların yükselişi karşısında TL ile işlem yapma, sanayicilere ve iş adamlarına ‘dolarlarınızı bozdurun, dolar almayın’ çağrısı yapılırken eğitim kurumlarının bir çoğunda işler hâla dolar ile yapılıyor. Özel üniversitelerde vakıf sahipleri ve okul idarecilerinin bu konuda hiçbir şey yapmaması öğrencileri mağdur ediyor. Yapılan çağrıların aksine döviz kurunun yükselişiyle özel üniversiteler öğrenciler üzerinden karlarına kar katıyor.

Yeditepe Üniversitesi yönetimi de bu ekonomik zorluğu kendisi için bir fırsata çevirmekten geri durmadı. Öğrencilerin ekonomik sıkıntılarından nedeniyle zamanında ödeyemedikleri okul ücretini daha sonra dolar olarak geri ödemeleri şartıyla imzalatılan taahhütnamelerden dolayı, parayı geri ödeme zamanı geldiğinde öğrenciler borçlarının birkaç katına çıktığını gördü. Bunun üzerine okul yönetimi ile bu durum ile ilgili konuşmak isteyen öğrencileri bir okul yöneticisinin keyfi bir şekilde saatlerce bekletip “Siz bunu çocuk oyuncağı mı sanıyorsunuz? Elbette ödeyeceksiniz” dediği ve kesinlikle hiçbir şey yapmayacağını belirttiği öğrenildi.

Üniversitelerinin her yerde boy boy reklamı yapılırken okullarının bu yüzüyle karşılaşan öğrenciler yönetimin sorunlarının çözümüne yardım etmediğini, sorunlara karşı kulaklarını tıkadığını ve kendilerini tek seçeneğe mahkûm ettiğini söylediler. Öğrenciler şimdi yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için avukat kapılarını aşındıryor. Yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulunmasını isteyen isteyen öğrenciler taleplerininin, borçlarının borcu aldıkları günkü kur üzerinden ödenmesi olduğunu belirtiyorlar. Şu anda yaşanan krizin faturasının kendilerine kesildiğini anlatan öğrenciler  “ Yirmi bin TL’lik borcun dolar cinsinden karşılığının altına imzasını atan öğrenci bugün altmış bin TL’nin üzerinde bir borçla karşı karşıya. Fahiş geri ödeme tutarlarına mecbur bırakılıyoruz. Artık okul yönetimi sesimizi duymalı ve bu haksızlığı düzeltmeli” diyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Aygün Alüminyum’da yetki itirazına karşı mesaiye kalmama eylemi

SONRAKİ HABER

Beyaz Saray: Trump, büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...