14 Ağustos 2018 23:18

Aygün Alüminyum’da yetki itirazına karşı mesaiye kalmama eylemi

Aygün Alüminyum’da patronun yetki itirazını geri çekmesi için işçiler mesaiye kalmama eylemi yapmaya başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Ücretlerin arttırılması çalışma koşullarının düzeltilmesi için işçilerin sendikalaştığı Aygün Alüminyum’da patronun yetki itirazını geri çekmesi için işçiler mesaiye kalmama eylemi yapmaya başladı. Fabrikada sendika üyesi işçilerin büyük bir bölümü cumartesi ve pazar günleri fazla mesaiye kalmadı.

EYLEMLER DEVAM EDECEK

Türk Metal Çerkezköy Şubesi’nin işçilerle yaptığı toplantıda yaşadıkları süreci değerlendiren işçiler “Fabrikada üye sayımız yettiği halde patron zaman kazanmak için yetkiye itiraz etti. Patron itirazından vazgeçmeli. Ama şimdiye kadar itirazını geri çekmediği gibi baskıları artırdı, birliğimizi bozmak için elinden geleni yapıyor. O zaman bize düşen ise patronu zorlamak. İşler tıkırında gittiği müddetçe patron çok rahat hareket edecek” dedi. Bir işçi patronu zorlamak için hafta sonları mesaiye kalmama eylemine başlama önerisinde bulundu. İşçinin önerisi diğer işçiler tarafından da kabul edildi. Toplantıda süreç ilerledikçe eylemlerin dozajını arttırma kararı da alındı.

AÇ KALMAMA DERDİNDEYİZ

Patronun itirazı ile yargı sürecinin başladığı Aygün Alüminyum fabrikasında adli tatilden dolayı hiçbir ilerleme sağlanamıyor. Bu sebeple tek yolun patronun zorlanmasını belirten bir işçi, “Kazanmak zorundayız. Asgari ücretle geçinemiyoruz. Fabrika sürekli büyüdü. Şimdi işler biraz azalınca fatura bize kesiliyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Geçim her gün daha da zorlaştı. Önceden geçinemiyorduk, şimdi aç kalmama derdindeyiz. İstediğimiz insanca yaşamak” dedi.

PATRON HÜKÜMETİ İŞARET ETTİ

Geçen hafta işçileri sendikadan vazgeçirmek için fabrikada işçilerle toplantı yapan patron, “işçilerin kendisini anlamasını” isterken, işçilerin taleplerine karşı Hükümeti işaret etti. Durumunun ve piyasaların iyi olmadığını, kendisine zaman verilmesini ve gelecek sene iyi zam yapacağını iddia eden patron, işçilerin taleplerini ise kulak ardı etti. Bir kadın işçinin “Eşimden ayrıyım ve üç çocuk okutuyorum. Ama ancak asgari ücret alıyorum. Bu koşullarda bu çocukları nasıl okutacağım?” sorusuna “Asgari ücreti ben değil hükümet belirliyor” şeklinde yanıt verdi. İşçiler ise “Biz hükümete değil, Aygün’e çalışıyoruz” diyerek tepki gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Gençlik ve yaz kampından geliyorum; anlatacaklarım var

SONRAKİ HABER

Yeditepe dolar krizini fırsata çevirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...