15 Ağustos 2018 00:46

Pazarda kadınlarla ekonomiyi konuştuk: Yaşama şansı bırakmıyorlar

Ankara'da Sıhhiye pazarında görüştüğümüz kadınlar her şeyin ateş pahası olmasından ve kışa hiçbir hazırlık yapamamaktan şikayetçi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Derya KAYA
Ankara

Yaz ayları sebzenin meyvenin en çok bulunduğu aylar. Ancak bu yazın başından beri pazarda fiyatlar el yakıyor. Her geçen gün artan dolar kuru ve ekonomide yaşanan gelişmelerle pazara gelenlerin canı daha fazla sıkılmış durumda. Semt pazarlarına kışa hazırlık için gelen kadınlar da her şeyin ateş pahası olmasından ve henüz kışa hiçbir hazırlık yapamamaktan dertli. Sıhhiye pazarında sorularımızı yanıtlayan kadınların çoğu yaşamın her geçen gün daha da zorlaştığını anlatıyor. “Yaşama şansı bırakmıyorlar” diyen kadınlar, seçim öncesi verilen vaatlerin bir an önce tutulmasını ve fiyatların düşmesini bekliyor.

Pazara kışlık alışverişi için gelen Hüsniye Demirci, “Geçen hafta 5 liraya olan fasulyeye bu hafta 10 lira dediler. Eskiden 100 lira ile epey şey alıyordum. Şu an daha hiçbir şey almadım, aldığım domates bir de fasülye. Daha bunun meyvesi var patlıcanı var. Allah herkese yardımcısı olsun” dedi. Hatun Volkan ise alım güçlerinin bu süreçte çok azaldığını anlatıyor: “Biz yine bir şeyler almaya çalışıyoruz ama alamayanlar çok. Halk olarak çok zor geçiniyoruz. Böyle giderse insanlar ayağa kalkacak. Böyle de zor gider.”

İNSANLARIN ÜSTÜNE BU KADAR GELİNMEZ

25 yıldır Sıhhiye pazarına geldiğini söyleyen emekli öğretmen Münevver Yılmazer, fiyatların bu kadar pahalandığını daha önce görmediğini söyledi. Yılmazer’in yaşanan artışın pazara yansımasına ilişkin düşünceleri şöyle: “Her şey çok pahalı. Bu kadar yükselir mi dolar? Pazarı geziyorum, uygun ne ise onu almak istiyorum. Ama alamıyorum. 4 liradan aşağı salatalık yok. 68 yaşındayım böyle bir fiyat artış görmedim. Bilmiyorum ne yapacağız, böyle olmamalıydı. Markette ise fiyat iki katı.” Özellikle pazardaki fiyatların şubat ayından sonra arttığını ifade eden Yılmazer, “Ben emekli öğretmenim ve alamıyorsam bütçesi düşük nasıl alsın? İnsanların üstüne bu kadar gelinmez.”

YAŞAMA ŞANSI BIRAKMIYORLAR

“Dolar pahalandı ama bizim maaşlarımız yerinde sayıyor” diyerek yaşanan artışlara tepkisini dile getiren bir başka emekli öğretmen ise şunları söylüyor: “Pazarın marketlerden farkı kalmamış. Devlet büyüklerimizden halletmelerini bekliyoruz, çünkü çok vaatlerde bulundular, çok şeyler yapacaklarını söylediler. Artık yaşama şansımız kalmadı çünkü. Bizler yaşadık yine bir şekil arkadan gelen çocuk, torun var onları düşünüyorum. Ülkemize yazık oluyor.”

‘ALNIMIZIN TERİYLE ÇALIŞIYORUZ’

Köyden yetiştirerek pazara getirdiği ürünleri satmaya çalışan Cemile Baykal, ürünleri çok zor koşullar altında yetiştirdiğini söyleyerek, “Önceden pazar iyiydi, son bir ay içinde hiç hayrımız yok. Doğru düzgün yer de bulamıyoruz, malımızı da satamıyoruz. Kullandığımız su musluktan ve dünyanın faturası geliyor. Gelenler bakıp bakıp gidiyor” dedi.

Evinden pazara eşyaları otobüs ile taşıdığını söyleyen Baykal, “Çuvalları sırtımda taşıyorum. Buraya gelip karşılığını alamıyorum. Kendi eksiklerimi kendim karşıladım ama Tayyip’ten bir şey görmedim. Ben çok çalışıyorum, diğer kadınlar da çok çalışsınlar. Erkeklere boyun eğmesinler. Kendileri kazansın, kendileri yesinler ama Tayyip Erdoğan da bizim arkamızda olsun. Alnımızın teriyle çalışıyoruz biz. Hayat biraz ucuz olsun. Sırtımızla yük çekmeyelim artık yeter” dedi.

GÜYA DEVLET YARDIM EDİYORDU

Fatma Karadoğan, “Sabahtan beri örgü örüyorum 1 lira bile kazanamadım. Bu örgülerle geçinmeye çalışıyorum. Kanser hastasıyım aynı zamanda, güya bana devlet her ay yardım ediyordu. Önceden 3 ayda 1300 TL veriyorlardı, şimdi aynı parayı 6 ayda bir veriyorlar” dedi.

‘KRİZ YOK’ DİYEN DE VAR

Ekonomiden memnun olanlardan biri ise Seda Solmaz. Kışlık fasulyesini dolaba koyduğunu, dolara inat her şeyin uygun olduğunu ve zamların tüketim ihtiyaçlarına yansımadığını söylüyor. Solmaz, “Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Eşim 2 bin lira net aylık alıyor. 3 çocuğum var, evimi de aldım çok şükür” diyor. Türkiye’de alım gücünün her geçen gün arttığını savunan Solmaz, “Dolar yükseliyor diyenlere bakmayın. Hiç kimsenin derdinde değil. Hiç kriz yok. Alışveriş merkezleri, pazarlarımız tıklım tıklım. Memnunuz. Dolardaki artış algı operasyonu. Allah devletimizi bundan da korusun, ben kazanmayım devletim kazansın” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İran’da Twitter’a erişim engeline yapılan itiraz reddedildi

SONRAKİ HABER

Van’da yaramaz bir Urartu çocuğunun ayak izi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...