14 Ağustos 2018 13:52

BDDK, banka kredisi ve kredi kartlarındaki değişikliği onayladı

BDDK, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerdeki maksimum taksitlendirme süresini ve banka kredisi vadelerini düzenleyen değişikliği onayladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartı ile yapılan çeşitli kategorilerdeki ürün alışverişlerine ilişkin maksimum taksitlendirme süresini ve bankalardan bireysel ve kurumsal olarak çekilen kredilere ilişkin vade sürelerini düzenleyen değişikliği onayladı. Bu kapsamda artık kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek. Kredi kartı ile elektronik eşya alımlarında taksitlendirme süresi 3 ayı, bilgisayar alımlarında ise 6 ayı geçemeyecek. Ayrıca borç yapılandırmaya ay kısıtlaması gibi değişiklikler de geliyor.

Banka kartları ve kredi kartlarını kapsayan değişiklikler şöyle:

EN FAZLA 12 TAKSİT

■ Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez.

ELEKTRONİK EŞYADA 3, BİLGİSAYARDA 6 TAKSİT

■ Bu süre; elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır.

AKARYAKIT, TELEKOMÜNİKASYON, GIDA BENZERİ ÜRÜN ALIMLARINDA TAKSİT YOK

■ Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

KURUMSAL KREDİ KARTLARINA 9 TAKSİT

■ Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemez.

Bankaların kredi işlemlerini kapsayan değişiklikler şöyle:

'TÜKETİCİ KREDİSİ 36, TAŞIT KREDİSİ 48, TELEFON VE BİLGİSAYAR KREDİSİ 6 AY VADEYİ AŞAMAZ'

■ Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz.

■ Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanır.

'DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ ÇEKİLEN KREDİLER YAPILANDIRILABİLECEK'

■ Geçici Madde: Bu maddenin yayımı tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde talep edilmesi durumunda en fazla 48 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir.

'İLAVE KREDİNİN VADESİ 36 AYI GEÇEMEZ'

■ Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi 36 ayı aşamaz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da patlama: 2'si ağır, 4 çocuk yaralı

SONRAKİ HABER

TÜSİAD ve TOBB’un çözümü: Daha çok yoksulluk daha çok işsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...