14 Ağustos 2018 07:58
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ağustos 2018 12:22

Erdoğan'dan ABD'ye yaptırım yok, vatandaşa boykot çağrısı var

ABD'ye stratejik ortaklık hatırlatmasında bulunan Erdoğan yaptırımdan söz etmezken topu yine vatandaşlara attı ve ABD ürünlerini boykot çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisi AKP’nin 16. yıl dönümü nedeniyle yapılan sempozyumda konuştu. ABD için stratejik ortaklık hatırlatmasında bulunan Erdoğan, ABD’ye yönelik bir yaptırımdan söz etmedi bunun yerine vatandaşlara ABD ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı.

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi ve ABD’nin Rahip Andrew Craig Brunson’ın ev hapsini gerekçe gösterek yaptırım uygulamasıyla ilgili konuşan Erdoğan, “Bodoslama bir şekilde üzerimize geliyorlar. Buna karşı yapabileceğimiz iki şey var. Biri ekonomik, diğeri siyasi tavırdır. Ekonominin gerektirdiği teknik tedbirleri aldık, alıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile tüm yetkili kurumlarımız bu konuda gece gündüz çalışıyor, biz de tüm süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Erdoğan, ekonomide toz pembe bir tablo çizerek, “Bugün ülkemiz dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahiptir. Borçlarımızı tıkır tıkır ödediğimiz gibi, kamu borç stokunun ödemesi konusunda Avrupa’nın en iyisiyiz. Türkiye üretemez duruma mı düştü? Hayır. Hamdolsun ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor. İhracatta turizmde rekorlar kırdığımız dönemden geçiyoruz. Bir savaşa mı girdik? İşgale mi uğradık? Siyasi kaos mu yaşıyoruz? Hayır. Tam tersine kendi topraklarımızda da bölgede de huzurun güvenin teminatı bir ülke durumundayız” diye konuştu.  

ABD’YE ORTAKLIK HATIRLATMASI

ABD yönetimine yine "stratejik ortaklık" üzerinden seslenen Erdoğan, “Biz sizinle stratejik ortak değil miyiz? Peki bu yaptığınız nedir? Ne yapmak istiyorsunuz? Nereye varmak istiyorsunuz? Ama şunu bilmeniz lazım. Bu milletin karakteri sağa sola savrulan bir karakter değildir” ifadelerini kullandı. ABD’nin yaptırım kararlarına karşı ise Erdoğon’ın hamlesi ise vatandaşlara ABD ürünleri boykot çağrısı oldu. Erdoğan, “ABD’nin elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafın da Samsung’u var, Venüs Vestel var. Dolayısıyla biz kendimize yeteceğiz. Dışarıya para verip yaptırdığımız her işin daha güzelini yapıp biz dışarıda servis edeceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdir” dedi. Yabancı sermaye de seslenen Erdoğan, “Ülkemize yatırım yapmayı düşünenleri daha çok teşvik edeceğiz. İmkanı olanlara sesleniyorum, kaynakları dışarıdan içeriye doğru akıtacağız. Bunları başardığımızda önümüze konan engellerin birer birer devrildiğini, yazılan senaryoların birer birer yırtıldığını göreceğiz” dedi.

DOSTLAR BOYKOTTA GÖRSÜN

ABD ile yaşanan kriz nedeniyle ABD merkezli kuruluşlara reklam vermeyeceğini açıklayan Türk Hava Yolları (THY), 5 ay önce Amerikan uçak üreticisi Boeing şirketi ile 7 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. ABD’deki çok etkinliğin sponsorluğunu üstlenen THY, son olarak bir futbol takımına sponsor olduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde de ABD’li medya kuruluşu CNN International ile sponsorluk anlaşması imzalamıştı.  ABD’ye boykot açıklaması yapan Türk Telekom da, ABD’li teknoloji firması Apple’ın iPhone’larını pazarlamaya devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li Rahip Brunson'ın ev hapsinin kaldırılması için itiraz

SONRAKİ HABER

Bir istatistikten daha 'fazla'sı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...