13 Ağustos 2018 22:52

Ver papazı al doları

Gebze'den bir işçi, Brunson kriziyle yükselen dolar kuruna ve Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Yeni Ekonomi Yaklaşımı' modeline dair görüşlerini yazdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gebze’den bir işçi

Biz işçiler öyle siyasetten falan pek anlamayız. Kendi aramızda konuşurken bile öyle siyaset yapma falan deriz. Nasıl olsa memlekette kelli felli, kravatlı-göbekli mürekkep yalamış yutmuş, her şeyi bilen, bize hizmette yanıp tutuşan neredeyse mesleği siyaset olmuş bunca değerli büyüğümüz varken biz marabaların neyine siyaset. Bize düşen sabahın 6’sında kalkarak işe gitmek için yola koyulmak, kartımızı basarak günde 10 saat fabrikada nefessiz çalışmak, yorgun argın eve gelmek, televizyonun karşısında hanımla papaz olma pahasına kumandaya el koyup yarı uykulu kanal kanal dolaşmak. Çukur’u izleyeceğim dediğimizde başlayan ‘Zaten çukurdayız, Yaparsın Aşkım’ı izleyelim’ tartışması içinde koltukta tam uyuklarken ‘Uyuyorsun, git yerine yat yarın işe gideceksin’ sesiyle irkilip uykudan uyanmak, değerli işçi kardeşim. Uyanmak dediysek yanlış anlama Bülent hocam senin anladığın anlamda uyanmak değil...

Neyse şimdilik en azından gidecek bir işimiz de var. Hani dedik ya biz öyle siyasetten falan anlamayız. Ama yine de siyasete hepten ilgisiz de değiliz. 4-5 yılda önümüze konan sandığa koşar adım gider veririz oyumuzu. Ne de olsa vatandaşlık görevi. Ama bu seçim dönemlerinde garip şeyler de olmuyor değil... AKP’den CHP’ye, MHP’den, İYİ Partiye hepsi bize ‘Seni ben kurtarırım, ver oyunu, çekil kenara’ der. Sözde dinleriz veririz oyu çekiliriz kenara. Gerçi bizi bir 5 yıl unuturlar ama neyse ama içimizden söz dinlemeyip kenara çekilmeyenlere de hadlerini bildirir büyüklerimiz.

Hani bu partileri anladık da sendikalarda da durum sanki buna benzer gibi. Yiğit sendikacılarımız da sendika kongrelerinde ‘Seç beni kurtarayım seni’ diyerek saha dışında gönderiverir bizi. Canları sağolsun, geliyorsa aidatlar sorun yok demektir. Aidatlar nereye mi gidiyor? Siyaset yapma, işini yap. Şimdi bu mektubu yayınlamaya karar verirlerse Allah kolaylık versin Evrensel çalışanlarına. Bizim kafa karıştı, kafa karışınca mektup karıştı, valla cümleyi tamamlayamadım kusura bakmayın. Ama mektubu bitireceğim.

Bu hafta çalıştığımız fabrikada şu habire yükselen dolar da konuşuldu aramızda. Sonuçta biz de bu memlekette yaşıyoruz, üstelik biz de geminin içinde değil miyiz?  Evrensel’de Bülent hoca geniş geniş yazmış doların yükselişini, sonuçlarını falan. Biz de okuduk anlamaya çalıştık. Hatta dedik ki Berat abimiz şu dillere destan 100 günlük programı açıklamadan önce Bülent hocanın yazısını okur da feyzalır, ama yanılmışız. Berat abimin 100 günlük eylem programını TV’den dinledik pek bir şey anlamadık ama Sabancı Holding’in patroniçesi Güler ablamın ağzı kulaklarında keyiften dört köşe. Berat abimize methiyeler düzüyordu. İşkillenmedik değil, patroniçe Güler ablam keyiften gülüyorsa kim ağlayacak dersiniz?

Berat abimizin memleketin kalburüstü patronlarının da bulunduğu toplantının hemen sonrasında bir de baktık ki dolar rekor rekor üstüne rekor kırmış. Üzüldük damat Ferit! A kafa karıştı damat Berat abimizin durumuna, fabrikada seferberlik ilan ettik , işçi arkadaşlarla kafa kafaya verdik, Berat abimize yardımcı olmaya karar verdik. Öyle değerli büyüğümüz Devlet Bahçeli gibi değil. Sanırım onun kafası da karışmış, ‘Bu memleketin milliyetçilerinde ne arıyor Amerikan doları, bozdurun’ diye talimat veriyor. Bizim fabrikada hiçbir işçi arkadaşımızın ne bankada milyon doları ne de yastık altında 5-10 doları var. Kim bu dolar milyardarları anlamadık gitti. 2000 TL maaş alıyoruz, ay sonunu borçla kapatıyoruz kim ulan bu dolar milyarderleri? Millete küfür edenler olmasın? Neyse...

Bak sevgili kardeşim Berat, bize kulak ver seni, reisi biz bu sıkıntıdan kurtaracağız. Bak neredeyse her satırda biz siyasetten anlamayız diyoruz. Derdimiz sana yardımcı olmak, daha önünde bize hizmet için uzun yıllar var kendini derbeder edip tüketme. Biliyorsun her canlı ölümü tadacak, hepimiz bu dünyada faniyiz, yarın veliaht bile olabilirsin. Güler ablam sende o ışığı görmüş, hadi hayırlısı. Şimdi bu dolar şu papaz yüzünden yükseliyorsa ver papazı al doları sevgili kardeşim bu kadar basit. Siz de rahat edin Trump da rahat etsin. İlla bir papaz takıntısı varsa o konuda da parlak bir önerimiz var. Hani şu iskambil kağıtlarında papaz diye kağıt grubu var ya çıkar desteden papaz kağıtlarını, koy yerine FETÖ’yü! Ne dersin?

Bülent hocam sana da bir sorumuz var. Şimdi biz Berat abimize yardımcı olmak için önerilerde bulunduk ya kaş yapalım derken göz de çıkarmayalım. Sorumuz şu. Berat abimiz olur da iskambil destesinden papazı çıkarır da FETÖ’yü desteye koyduğunda acaba dolar kuru yine fırlar mı?

ÖNCEKİ HABER

‘Kredi günü geldiğinde 'param yok Allah’ım var' mı diyeceğim?’

SONRAKİ HABER

Durumlar kötü, mülteciler için daha da kötü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...