14 Ağustos 2018 00:11

‘Kredi günü geldiğinde 'param yok Allah’ım var' mı diyeceğim?’

Ekonomik gelişmeleri konuştuğumuz nakış işçileri, Erdoğan'ın açıklamalarına tepkili: 'Benim bir böbreğim kaldı almadıkları…'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

“Elemanlar 15’er kişilik gruplar halinde ücretsiz izne çıkarılıyordu. İzni biten de işten çıkarılıyordu. Ben de işten atıldım. Aslında şanslıydım, çünkü 25 gün işsiz kaldım. 25. gün köye geri dönmek için aldığım bileti iptal ettim, iş bulabilmiştim. Ama çevremde iş bulamayan çoktu...”

Bu ifadeler 2001 krizini yaşamış bir nakış işçisine ait. Yine 2001 dönemini yaşayan bir başkası ise “Köye döndüm. 4 ay orada yaşamak zorunda kaldım” diyor.

Nakış işçileri TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve peşi sıra gelen zamlarla hayatın pahalılaştığı bu dönemi 2001 öncesine benzetiyor. Bir işçinin söyledikleri “Hatta belki de daha kötü” dedirtiyor insana: “2001’de işten atılmadan önce 100 lira maaş alıyordum, ev kirası 28 liraydı. Şimdi 1250 lira ev kirası veriyorum, maaşım kiradan 1000 lira daha fazla...”

ÜCRETSİZ İZİNLER BAŞLADI

Şu an nakış iş kolunda bir durgunluğun var olduğunu söylüyorlar. Bir işçi kendi işyerinden örnek veriyor: “140 kişinin yarısı şu an senelik izinde, üstelik izin tarihleri başlamamasına rağmen. Çünkü 1 ay önceki gibi üretim yapılmıyor. Şimdi ben de yıllık izindeyim, izne çıkmadan önce uyarıldım, dönüşte işten atmalar olabilir diye. Hatta Ezgi Nakış diye bir yer vardı. Komple kapandı orası.”

İŞTEN ATMA HAZIRLIĞI MI?

İşyeri sahibi tanıdığı olan bir işçi verdiği örnekle “Dolar bizi etkilemez” tezini çürütüyor: “İpin hammaddesi dolar üzerinden satılıyormuş. 25 liraya aldıkları 1 kutu ipi 4 gün sonra 52 liraya almışlar. İşi 20 gün aynı fiyata satar ama 20 gün sonra? Fiyata yansıtacak o 52 lirayı. Bu da işin azalması anlamına geliyor. İş azalınca ne olacak, direkt işçi atacaklar.”

‘PATRONLARDAN DOLAR BOZDURMALARINI İSTE’

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına da tepkili işçiler. “Yastık altı diyor. Olmayan dolarlar nasıl bozdurulur?”, “Patronlara desene her biri 1 milyon dolar bozdursun. Benim bir böbreğim kaldı almadıkları”, “Ev kredisi ödüyorum, kredi günü geldiğinde bankaya param yok Allah’ım var mı diyeceğim?” gibi cümleler dökülüyor işçilerin ağızlarından.

‘KAPAT İNCİRLİK ÜSSÜNÜ GİTSİN’

Başka biri araya giriyor: “Allah da sadece senin Allah’ın değil ki. Onlar da bizim tanrımız var diyor. Sen camiye gidiyorsun, onlar kiliseye. Sen namaz kılıyorsun, onlar günah çıkarıyor.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarla yine kutuplaştırma yaratmaya çalıştığını söylüyor işçiler. Bir işçi, “Bizimkisi düşmanlık değil ki. AKP’lisinden HDP’lisine kadar herkes insan gibi yaşasın, gelecek kaygısı olmasın, çocuklarına bakabilsin, tatile gidebilsin istiyoruz. Ama Erdoğan yapılan tüm itirazları kendisi için kullanıyor” diyor.

Öte yandan işçiler Erdoğan’ın meydan okumaya varan söylemlerini de gerçekçi bulmuyor: “Madem ağasın, paşasın, meydan okuyorsun, İncirlik üssünü kapat gitsin. Bugün bakanların bizi kıskanan dış güçlerin ürettiği milyon dolarlık arabalara biniyor.”

‘BİR KERE DE BİZ FIRSATA ÇEVİRELİM’

İşçiler bugün toplu bir işten atma durumunda haklarının da verilmeyeceğinden endişe ediyor. “Asıl biz Allah’a emanet çalışıyoruz” diyen bir işçi şunları söylüyor: “Bugüne kadar hep krizi patronlar fırsata çevirdi, yükü bizim sırtımıza bindirdiler. Yapmamız gereken işten atmalara karşı birlik olup bütün önlemlerimizi almak. Kriz olduğu zaman milletin birlik olma şansı da var. Bir kere de biz fırsata çevirelim.”

MESELE PAPAZ DEĞİL

Papaz krizini, TL’nin dolar karşısında değer kaybetme nedenlerinin üzerindeki bir örtüye benzetiyor işçiler: “Hayvancılığı bitirmişsin. Patates, buğday ihraç ederken tarımı bitirmiş, tarımda ithal eden ülke pozisyonuna gelmişsin. Yandaşlarını zengin etmek için her tarafa inşaatları dikmişsin. Her şeye elverişli bir memleketi verim alamaz hale getirmişsin. Bunların üstüne bütün ülkeleri de kendine düşman etmişsin. Sonra papaz sorunu, yok ekonomik savaş."

ÖNCEKİ HABER

Benfica’ya elenen Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti

SONRAKİ HABER

Ver papazı al doları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...