'Ne doları, yastık altında lira bile yok!'

Yükselen döviz kurlarının halka yansımalarını Ankara'da semt pazarında alışverişe çıkan yurttaşlarla ve pazarcılarla konuştuk.

14 Ağustos 2018 00:59
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Doların ateşi pazarda cep yakıyor. Ankara’da konuştuğumuz pazarcılar ve alışverişe çıkan emekçiler, ekonominin gidişatından şikayetçi. MHP’li olduğunu belirten Sami Tektaş, “Bize sabırlı olun diyorlar. Ne bekleyeceğim kardeşim? Milletin yastığının altında dolar mı kaldı. Türk parası bile yok” dedi. Önce devletin tasarrufa gitmesi gerektiğini söyleyen Durdu Evgötüren ise “Yastık altındaki dolarınızı bozdurun diyorlar. Bu millette dolar yok ki zaten, nasıl bozdursun? Bir bakıyorsun yeni sistemde, bakan atanmış ve 3 tane yardımcısı var. Ee ne oldu? Sözüm ona bakanlıkların sayısı 25’ten 16’ya indirilmişti” diye sordu.

‘EKONOMİ BÜYÜYOR LAFLARINDAN BİR ŞEY ÇIKMADI’

Dolar rekor üstüne rekor kırarken emekçilerin alım gücü azalıyor, esnaf sattığını yerine koyamıyor. Ankara’da Sıhhiye pazarında alışveriş yapmaya gelen vatandaş da esnaf da artan fiyatlardan şikayetçi. İki üç yıldan beri “Ekonomi büyüyor” laflarından hiçbir şey çıkmadığını söyleyen Durdu Evgötüren, bu pazara Ayrancı’ya göre daha ucuz olduğu için geldiğini söyledi. Evgötüren, “24 Haziran’dan sonra Türkiye uçacak diyorlardı, hakikaten uçacak hale geldik. Tam uçurum kenarına geldik. Hepimiz birlikte şarampole gidiyoruz” dedi.

İlk olarak devletin kendisinin tasarrufa gitmesi gerektiğini söyleyen Evgötüren, “Yastık altındaki dolarınızı bozdurun diyorlar. Bu millette dolar yok ki zaten, nasıl bozdursun? Bir bakıyorsun yeni sistemde, bakan atanmış ve 3 tane yardımcısı var. Ee ne oldu? Sözüm ona bakanlıkların sayısı 25’ten 16’ya indirilmişti. Şimdi her birine 3’er yardımcıdan 48’e çıktı. Hepsinin makam aracı var, ödemesi var. Savurganlığa bakın bunun üstesinden gelinebilir mi” diye konuştu.

Pazarda tezgah açan esnaflardan Halil Çelik, asgari ücret alan insanların alım gücünün kalmadığını ifade ediyor: “Bu şekilde devam ederse pek iyi olacağını zannetmiyorum. İnsanlar alamıyor, her hafta ücretler en az bir lira artıyor. Allah yardım etsin, senenin sonunu görebilir miyiz bakarız.”

‘OĞLUMUN KULLANDIĞI İLACI BULAMIYORUZ’

Sebze meyve fiyatlarına bakan bir erkek de artan dolar fiyatlarından dolayı eczanelere ilaç verilmediğini belirterek, “Oğlumun kullandığı bir ilaç var, bulamıyoruz. Yurt dışından getirttik. Böyle giderse herhalde getirtmeye devam edeceğiz. Artan dolar ekonomiyi etkileyecek, bunun önüne geçilmesi çok zor bu aşamada” diye konuştu.

‘ERDOĞAN VERDİĞİ SÖZDE DURMADI’

Köyünden topladığı ürünleri satmak için pazara gelen Cemile Baykal, seçimden sonra her şeyin çok pahalandığını söyledi.

Baykal, “Ne olduysa anlayamadık. Ben bunu ortalığın haline bağlıyorum, başa geçince böyle çoğaldı pahalılık” dedi. Baykal, Tayyip Erdoğan’ı da çok sevdiğini belirterek, “Onun bir sözü vardı. Bunu bak böylece Allah rızası için yayınlayacaksın. Bize sözü var, ‘32-33 senelik evlilere aylık çıkaracağım’ dedi. Hani yok, verdiği sözlerde durmadı. Bize de yazık. Kolları bilezikli olanlar yardım alıyor ama bize gelince yok” dedi.

‘SABIR DİYORLAR, NE BEKLEYECEĞİM KARDEŞİM’

Kendisini MHP’li olarak tanıtan Sami Tektaş, haziran ayından beri fiyatların arttığını belirterek, ne vatandaşın ne de siyasilerin tepki koyduğunu söyledi.

Doların durumunun önümüzdeki günlerde ne olacağını bilen olmadığını ifade eden Tektaş, iktidara seslenerek, “Birilerinin artık dur demesi lazım. Küreciği, İncirliği kapat bakayım. Bir tepki koy kardeşim ya. Seni bu göreve vermişler bu uçağa bindirmişler biraz da dik dur. Bize sabırlı olun diyorlar ne bekleyeceğim kardeşim?” dedi.

Milletin yastığının altında dolar olmadğını ifade eden Tektaş şöyle devam etti: “Doları bırak Türk parası yok ya. Pazara bir bakın kaç kişi alışveriş yapıyor. Bu esnaf nasıl kurduysa tezgahı akşam alıp geri gidecek. Tam şu an süt kabağının salatalığın 1 lira olacağı zaman ama buyur bakın kabak 2, salatalık 3 buçuk TL. Sayın Tayyip Erdoğan daha nereye kadar taşıyalım? Saraydan sonra daha başka bir saray var mı yani. Nereye getirelim?”

‘ÜLKEYE BİR SALDIRI VAR’ GÖRÜŞÜ

Pazar alışverişine gelen Murat Telli ise ekonomik sıkıntıya rağmen fiyatların gayet makul olduğunu savunarak, “Çünkü gerçekten büyük bir saldırı var, Türkiye’ye karşı. Onu görmek lazım. Bu saldırılara karşı hepimiz uyanık olmayız. İnşallah Allah’ın izniyle geçecek bunlar” dedi. Telli şöyle devam etti: “Ülke sanayisinin güçlenmesi gerekiyor. Yani kendi yağımızda kendimiz kavrulmamız lazım. Dışa bağımlılığı daha da azaltıp daha çok çalışmamız lazım. Birlik beraberlik içinde olmamız, bu ülkeye sahip çıkmamız lazım. Bu ülke hepimizin, hepimiz bu ülkede yolculuk yapıyoruz. Gemi battığı zaman hepimiz batarız.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, Kılıç ile Brunson'ı görüştü'

SONRAKİ HABER

Benfica’ya elenen Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...