13 Ağustos 2018 18:41

Ani’nin görünmeyen yüzü ortaya çıkıyor

'Dünya kenti', 'medeniyetler beşiği' olarak nitelendirilen Ani Örenyeri’de yapılan arkeolojik kazılarla tarihi zenginlikler gün yüzüne çıkartılıyor.

Fotoğraf: Cüneyt Çelik/AA

Paylaş

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için “dünya kenti”, “medeniyetler beşiği” olarak nitelendirilen Ani Örenyeri’de yapılan arkeolojik kazılarla tarihi zenginlikler gün yüzüne çıkartılıyor. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında yapılan arkeolojik kazı çalışmaları Ani’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde önemli rol oynayan surların önünde devam ediyor.

Ani’de 2012 yılından beri kazı çalışması yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Fahriye Bayram, “Kazı ekibinde Ardahan, Muğla ve Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları ile öğrencilerimiz bulunuyor. Ani’deki çalışmaların temel amacı toprak altındaki eserleri çıkartmadan önce ayaktaki eserlerin sağlamlaştırılması.” dedi. Tahribata uğramış kuzey surlarının önünde çalışma yaptıklarını ifade eden Bayram “Bakanlıkça restorasyon projeleri hazırlandı. Bu projenin uygulamaya geçilmesinden önce kazı yapmak gerekiyor, biz de kazılarımıza aslanlı kapıdan başlayıp doğuya doğru ilerliyoruz ve sur önündeki yıkıntı molozları kaldırıyoruz. Surların büyük bir bölümünü açtık, toprak yığını da genellikle 5-6 metreye kadar iniyor, o yüzden çalışmalar biraz yavaş ilerliyor. Hem burçların içini hem de duvarların önünü temizliyoruz. Surların açığa çıkartılması ve onarılması Ani’nin kültür zenginliğinin bir parçası” şeklinde konuştu.

100-110 BİN KİŞİ ANİ’Yİ ZİYARET ETTİ

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ise yaptığı açıklamada, Ani Örenyeri’nin listeye alınmasının ardından turist sayısında yüzde 300’lük artış olduğu belirterek, “Dünya Mirası Listesi’ne giren eserleri takip eden 3 milyon turist olduğu söyleniyor. Bu turistlerden 100-110 bini Ani Örenyeri’ni ziyaret etti” dedi.

Ani’de çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Doğanay, Ani’nin bilinmeyen yanlarını tarih ve kültür severlere tanıtmak istediklerini dile getirdi. Örenyeri’nde ayakta duran 21 eserin olduğunu hatırlatan Doğanay, “Ani kültürlerin, medeniyetlerin beşiği. Ani’de yaşayan bir çok medeniyet, kültürel ve beşeri zenginlik bu kazılarla gün yüzüne çıkartılarak anlatılacak. Ani Örenyeri Türkiye’deki örenyerlerinin başkenti olarak anılmaktadır, hak ettiği ziyaretçi sayısını da restorasyonlar bittikten sonra en kısa sürede alacaktır” diye konuştu.

2016’DA DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE ALINDI

Kars’ın Arpaçay ilçesi yakınındaki Ani Örenyeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı.

11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. (Kars/AA)

ÖNCEKİ HABER

Trump, Türkiye'ye F-35 teslimatını askıya alan tasarıyı imzaladı

SONRAKİ HABER

Yarı gerçek yarı hayali bir taşra hikayesi: Güvercin Hırsızları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...