09 Eylül 2012 05:02

Işık Yurtçu yaşamını yitirdi

Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü yaparken hakkında onlarca dava açılan ve 2 yıl 18 gün tutuklu kaldıktan sonra 1997'de tahliye edilen gazeteci Ocak Işık Yurtçu, yaşamını yitirdi.1992'de Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü'nü yaparken tut

Işık Yurtçu yaşamını yitirdi
Paylaş


1992'de Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü'nü yaparken tutuklanan ve 2 yıl 18 gün tutuklu kaldıktan sonra TBMM'nin çıkardığı Sınırlı Af Yasası'yla 15 Ağustos 1997'de tahliye edilen gazeteci Ocak Işık Yurtçu, sağlık sorunları nedeniyle uzun süredir tedavi görüyordu. Tedavisi süren Işık Yurtçu, Ortaköy'de bulunan evinde yaşamını yitirdi. Yurtçu'nun bugün Ortaköy'deki Dereboyu Camii'nde öğlen namazı takiben kılınacak cenaze namazının ardından Ayazağa Köyü'nde toprağa verileceği öğrenildi.

Aynı suçu üç yıl içerisinde bir daha işlememek kaydıyla 1997'de tahliye edilen gazeteci Işık Yurtçu, o dönem şunu söylemişti: ''Afta özellikle düşünce suçu kapsamındakiler özgürlüklerine kavuşturulmalı. Zaten bu kişilerin cezaevlerinden böyle bir yasayla çıkarılmasını da ben af olarak değerlendirmiyorum. Bu sadece, bu insanların haklarının bir iadesidir."

IŞIK YURTÇU KİMDİR?

1945 yılında Adana'nın Pozantı İlçesinde doğdu. Vefa Lisesi'nde ve AÜ Hukuk Fakültesi'nde eğitim aldı. Gazetecilik mesleğine Ankara'da Yenigün Gazetesi'nde muhabir olarak başladı. Ulus, Yeni Halkçı, Politika, Dünya, Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Kent haberleri ve yazıişleri müdürlüğü yaptı. Güneş Gazetesi haber merkezi gece sorumlusu oldu. 12 Eylül 1980 döneminde Aydınlar Dilekçesi'ne imza attığı için yargılandı. 1992 yılında, Özgür Gündem gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü oldu. 8 ay görev yaptığı gazetedeki yazılar sebebiyle hakkında 26 dava açıldı. Bu davalardan toplam 20 yıl hapis cezası aldı. 1996 yılında, merkezi New York'ta bulunan Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü üç gazeteci ile birlikte aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Korumaya alınmayan 14 yaşındaki Z.K tekrar tecavüze uğradı, hamile kaldı!

SONRAKİ HABER

Minikler yarın ders başı yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...