13 Ağustos 2018 13:51

2. kez askıya çıkan İstinye Park AVM planlarına İzmirlilerden itiraz

İstinye Park projesini yakından ilgilendiren ve iptal edildikten sonra bir kez daha askıya çıkan planlara itiraz edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yapımı devam eden İstinye Park AVM ve Otel projesini yakından ilgilendiren ve mahkeme kararı ile iptal edildikten sonra bir kez daha askıya çıkan planlara yüzün üzerinde vatandaş itiraz başvurusunda bulundu. İtirazların ana gerekçesi kamu yararı yerine yatırımcıların kârının düşünülmesi.

İzmir'in Balçova ilçesi İnciraltı Mahallesi sınırlarındaki ‘resmi kurum alanı’ ve ‘eğitim alanı’ olarak ayrılan parselleri tekrardan ‘ticaret-turizm’ olarak belirleyerek İstinye Park AVM ve Otel projesinin önünü açan imar planlarının bugün askıdaki son günüydü. Planlara yüzün üzerinde İzmirliden itiraz geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen itiraz dilekçelerinde planlarda yatırımcıların kârı gözetildiği belirtilerek “Askıdaki plan değişikliklerinde temel bir farklılık yer almamakla birlikte plan açıklama raporu, iptal gerekçelerine karşılık niteliksel bir değişim içermeyip dava savunma metni gibi hazırlanmış ve bu anlamda amacının dışına çıkmıştır. Raporda değişikliği kabul ettirmek adına çelişkili ifadeler ve çarpıtılmış bilgiler yer almaktadır” denildi.

‘KAMU YARARI BARINDIRMIYOR’

Planların kamu yararına aykırı olduğunun da ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Resmi Kurum Alanı’nın kentin iki önemli toplu ulaşım yatırımının kesiştiği ve hatta yeni ulaşım yatırımlarının da yapıldığı bu bölgeden konut bölgesi içerisinde bir yere itilmesi kamu yararı barındırmamaktadır. Aksine itiraz konusu değişikliğin yer aldığı parselin AVM ve Otel Projesi kapsamında olması nedeniyle bu plan değişikliği, mevcut yapılan kamu yatırımlarının kamusal kullanımı hizmet etmek yerine özel teşebbüsün faydasını artıracak bir nitelik taşımakta ve öne sürülen gerekçeler değişikliği meşrulaştırma çabası taşımaktadır”  denildi. Dilekçelerde planların mevzuata aykırı olduğunun ve çevreye getireceği altyapı sorununun göz ardı edildiği de eklendi.

KARARA RAĞMEN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada plan değişikliği mahkeme kararı ile iptal edilmişti. İptal edilen planların yerine temmuz ayı içerisinde yeni planlar çıkarıldı. Eski planlarla neredeyse aynı. Mahkeme kararına rağmen alandaki çalışmalar ise devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazların değerlendirilerek karara bağlanması gerekiyor. Mahkeme kararı 25 Temmuz’da Balçova Belediyesine tebliğ edildi. Yasal olarak bir aylık sürecin sonunda belediye tarafından inşaatın mühürlenmesi ve ruhsatın iptal edilmesi gerekiyor.

PROJE AÇISINDAN KRİTİK ÖNEME SAHİP

İptal edilen planlardaki vergi dairesinin ve okulların bulunduğu alan şu anda yapımı süren projenin otel kısmına denk geliyor ve proje açısından kritik öneme sahip. Doğuş Holding tarafından yapımını başlanan proje Orjin Gruba satıldı. 42 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen projenin Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olması planlanıyor.  Üçkuyular Meydanı'nda AVM ve otel projesinin olduğu söz konusu  alan daha önceki imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar yeri alanı, çocuk parkı, yeşil alan ve terminal alanı olarak belirlenmişti. Doğuş Holding tarafından ucuza satın alınan parseller 2015 yılındaki plan tadilatı ile ticaret merkezi ve otel imarına çevrildi ve değeri arttırıldı. Alandaki Karabağlar Vergi Dairesi, lise, terminal, pazar alanı ise Karabağlar sınırındaki başka parsellere taşındı.

ÖNCEKİ HABER

HDP: İsraf ekonomisi sonlandırılmalı, üretime ve istihdama yönelmeli

SONRAKİ HABER

Ordulu berberlerden ABD'ye yaptırım: 'Amerikan tıraşı' yapmıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...