12 Ağustos 2018 21:33

Marksist düşünür Samir Amin yaşamını yitirdi

Dünyaca ünlü Mısırlı Marksist iktisatçı ve düşünür Samir Amin, Paris'te hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Rosa Luxemburg Stiftung (CCBY 3.0)

Paylaş

Dünyaca ünlü Mısırlı Marksist iktisatçı ve düşünür Samir Amin, akşam saatlerinde Fransa'nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.

Bağımlılık Okulu'nun önde gelen teorisyenlerinden biri olan Amin’in ölümünü, gazeteci Vijay Prashad Twitter hesabından duyurdu. Pek çok makalesi ve kitabı Türkçe’ye çevrilen Amin, özellikle 1988'de yazdığı "Avrupa Merkezcilik" isimli kitabıyla büyük ilgi görmüştü. Samir Amin, Barış Akademisyenleri’nin “Bu suça ortak olmayacağız!” bildirisinin de imzacılarındandı.

Samir Amin, 1931 yılında Mısır’da Mısırlı bir baba ve Fransız bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gençliğini Port Said'de geçirdi. 1952'de Paris'te siyaset bilimi eğitimi aldı. İstatistik ve ekonomi alanlarındaki yüksek eğitimini Paris’te tamamladı. Amin, Üçüncü Dünya'nın kalkınması üzerine çalışmalarıyla tanınır.

Dünya Ölçeğinde Birikim (1970), Eşitsiz Gelişme (1973), Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme (1977), Avrupa Merkezcilik (1988), Küreselleşme Çağında Kapitalizm (1997), Liberal Virus (2003), İleriye Dönük Bir Yaşam (2006) gibi birçok önemli yapıtı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Türkiye dünyada yatırım yapmaya en uygun ülkelerdendir

SONRAKİ HABER

Süleyman Seba mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa