12 Ağustos 2018 22:38

'İki demir atsalardı Mehmet yaşayacaktı'

İş cinayetine kurban giden 52 yaşındaki inşaat işçisi Mehmet Gündüzeli’nin yakınlarının anlattıkları, Türkiye gerçeklerini gözler önüne seriyor.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İnşaat işçisi Mehmet Gündüzeli’nin ölümün arkasında da ihmaller ortaya çıktı. Gündüzeli’nin üzerine düşen merdivenin duvara kalaslarla tutturulmaya çalışıldığını belirten Gündüzeli’nin yakınları, “İki demir atsalardı, Mehmet yaşayacaktı” dedi. İki ay önce emekli olan Gündüzeli’nin bin elli liralık emekli maaşıyla geçinemediği için çalışmayı sürdüğü öğrenildi. Patron ise durumu ‘Takdiri ilahi’ diyerek geçiştiriyor.

İzmir’in Torbalı ilçesinde geçtiğimiz çarşamba günü, yapımı devam eden Ekinci İnşaat’ta sitenin otoparkında merdiven çökmüş ve Mehmet Gündüzeli isimli taşeron işçi yaşamını yitirmişti. Gündüzeli’nin cenazesi adli tıp kurumundaki işlemlerin ardından önceki Atatürk Mahallesi Ethem Oruç Camisi’nde kılanan cenaze namazının ardından Arslanlar Mezarlığına defnedildi.

Gündüzeli’nin yaşamının yitirmesiyle ihmalller de ortaya çıktı. Merdivenin çöktüğü yerde tabla betonun duvara demir ile bağlantısı olmadığı, merdivenin kalaslarla tutturulmaya çalışıldığı görüldü. Söz konusu ihmalin yapı denetim şirketinin ve şantiye şefinin onayından nasıl geçtiği ise yanıt bekliyor. Şirketin, inşaatın yetişmesi için çalışmaları hızlandırdığı ve işçileri hemen hemen her gün mesaiye bıraktığı da iddialar arasında. Şirket ise sorumluluğu binanın kaba inşaatını verdiği ustaya atıyor. Binanın kaba inşaatını yapan usta ise şirket sahibinin isteği doğrultusunda hareket ettiğini söylüyor.

1050 LİRA EMEKLİ MAAŞI BAĞLANDI

30 yıldan fazla bir süredir inşaatlarda çalışan 51 yaşındaki beton ustası Mehmet Gündüzeli yaklaşık 2 ay önce emekli olmuş ancak primleri hep asgari ücret üzerinden yatırıldığı için bin 50 lira emekli maaşı bağlanmış. Aldığı emekli maaşının düşük olmasından ve başka bir geçim kaynağı olmamasından dolayı çalışmaya devam eden Gündüzeli yaşamını yitirdiği inşaatta ise kayıt dışı olarak çalışıyordu.

‘YEREL GAZETELERDEN HABERLER KALDIRILDI’

Evrensel’e konuşan Gündüzeli’nin yakınları, şirketin inşaatı yetiştirmek için işçileri hızlı bir şekilde çalıştırarak, iş güvenliğini hiçe saydığını dile getirdi. Ağır ihmalin olduğunu ifade eden Gündüzeli’nin yakınları, “Bir şey olmaz mantığı ile hareket ediyorlar. Beş yaşındaki bir çocuk bile buranın çökeceğini bilir. Merdiveni taşıyacak bir destek yok. İki demir atmış olsalardı bu olay yaşanmayacaktı. Neden denetlenmiyor. Patron yerel haber sitelerini arayarak haberleri kaldırttı. İhmali gizlemeye çalışıyor” dedi.

‘PATRON TAKDİRİ İLAHİ DİYOR’

Şirket sahibinin yas evinde “Takdiri ilahi. Çok üzerine gitmeyin. Kazadır” dediğini de anlatan Gündüzeli’nin yakınları şunları söyledi: “Ölüm Allah’ın emri ama burada bile bile ölüme gönderilmiş. Onlar parasına güveniyor. Adalet geç de olsa yerini bulacaktır. Emekliliğine doyamadı. Daha fazla maaş alabilseydi çalışmayacaktı. Bunca yıllık çalışması sonucunda bir daire yaptı kendine. Biz bir dairemiz olunca durumumuz iyiye gidiyor diye düşünüyoruz. Millet gibi gökdelen dikemiyoruz ama kendi çapımızda bu bize yetiyor. ‘Bir evim oldu, emekli de oldum, Allah’a şükür’ deyip mutlu oluyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Keskinoğlu, iflasın yükünü işçinin sırtına yıkmak istiyor

SONRAKİ HABER

'Türkiye-ABD ilişkilerinde 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük kriz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...