12 Ağustos 2018 12:01

Geçtiğimiz hafta 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye ceza verildi

P24'ün 170. Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü Raporuna göre geçtiğimiz hafta 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye ve kaynağına da ceza verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü Raporunun 170’incisini yayınladı. Buna göre geçtiğimiz bir haftada 1 gazeteci tutuklandı, bir gazeteciye ve kaynağına da hapis cezası verildi.

UĞUR AKGÜL TUTUKLANDI

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Uğur Akgül, 8 Ağustos günü Mardin’de tutuklandı.

Akgül, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde sabah saatlerinde babasına ait işyerinde polis tarafından gözaltına alındı.

Akgül’ün, Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında yaptığı haberlere ilişkin açılan dava sonucunda hakkında verilen 2 yıl 6 ay cezanın kesinleşmesi nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi.

Emniyet işlemlerinin ardından tutuklanan Akgül, Mardin E Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

GAZETECİ BARANSU SAVUNMA YAPMADI

Öte yandan kamuoyunda “Balyoz Darbe Planı davası” olarak bilinen ancak “Egemen Harekât Planı” başlıklı savaş planlarının yayımlandığı iddiasını konu alan davada, kapatılan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu ve eski yöneticilerinin yargılanmasına devam edildi.

P24 tarafından takip edilen duruşmada davanın tek tutuklu sanığı Baransu ve avukatlar hazır bulundu.

Davanın 7-9 Ağustos tarihlerinde 3 gün boyunca sürmesi beklenen dokuzuncu duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki bir üyenin iki ayrı yerde görevlendirilmesi nedeniyle yarım gün gecikmeyle, öğleden sonra başladı.

İki önceki duruşmada başladığı savunmasına devam etmesi beklenen Baransu, duruşmanın geç başlaması nedeniyle ilk gün savunma yapamayacağını belirtti. Ardından, heyetin mahkemenin geçici heyeti olması durumunda asıl heyete karşı savunmasını yapmak istediğini ifade etti. Baransu’nun avukatı Yahya Engin de savunmaya ana heyet önünde kaldığı yerden devam etmek istediklerini belirtti.

Bunun üzerine duruşmaya kısa bir ara veren heyet, aranın ardından Baransu’ya tahliyeye ilişkin talebi olup olmadığını sordu. Tahliyeye ilişkin talebi olmadığını ifade eden Baransu, taleplerini savunma aşamasında belirteceğini ifade etti. Baransu ayrıca evine yönelik arama kararını ve dijital verilerinin kendisine iadesini talep ettiğini sözlerine ekledi.

Mahkeme heyeti Baransu’nun tutukluluk hâlinin devamına ve Mersin’de görülmekte olan dava ile ilgili iddianamenin talep edilmesine karar vererek, davayı 1-2 Kasım 2018 tarihlerine erteledi.

Baransu, Mersin Limanı’nda gümrükte ele geçirilen genetiği değiştirilmiş (GDO) pirinç hakkında 2013 yılında yaptığı haber ile ilgili yine tutuklu olarak yargılandığı davada “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “terör örgütüne üyelik” ile suçlanmanıyor.

GAZETECİ GÜNEŞ TAHLİYE EDİLDİ

Haziran ayında Şırnak’ta haber takibi sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berzan Güneş ilk duruşmasında tahliye edildi.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında açılan soruşturma kapsamında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Güneş, Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Güneş, yöneltilen suçlamaları reddederek, sosyal medya paylaşımlarının tamamının haber içerikli olduğunu, haberlere herhangi bir ekleme yapmaksızın, linkleri ile paylaştığını, hiçbir örgütün propagandasını yapmadığını ifade etti.

Paylaşımlarının herkesin gördüğü ve okuduğu, kamuya açık haberler olduğunun altını çizen Güneş, yaptığı paylaşımların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti.

Mahkeme, savcının talebi doğrultusunda, Güneş’in adlî kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar vererek davayı 4 Eylül tarihine erteledi.

GAZETECİ ATAMAN TAHLİYE EDİLMEDİ

DİHA muhabiri Ziya Ataman’ın tutuklu olarak yargılandığı davanın üçüncü duruşması 7 Ağustos günü Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 11 Nisan 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Ataman’ın tutukluluk hâlinin devamına karar vererek davayı 26 Ekim 2018 tarihine erteledi.

Ataman, kendisi dahil 9 tutuklu sanığın bulunduğu toplam 19 sanıklı davada, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak,” “tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürmeye teşebbüs”, “kamu kurum ve kuruluşlarına ait mallara patlayıcı madde kullanmak suretiyle kasten zarar verme” gibi iddialarla yargılanıyor.

Duruşmada Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlanarak yaptığı savunmasında Ataman, ifadesi alınmadan iddianamenin hazırlandığını, atılı suçlamaların somut olmayan delillere dayandırıldığını ifade etti. İddianamede yer alan olayın yaşandığı tarihte ve iddianamenin hazırlandığı tarihte cezaevinde olduğunu belirten Ataman, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Daha sonra savunma yapan bazı avukatlar ise, dosyadaki tanıklardan Kadir Ataman’ın yoğun işkence altında ifadesinin alındığını ve daha önceden hazırlanan ifadelerin zorla kendisine imzalatıldığını kaydetti.

Mahkeme heyeti, davadaki tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hâlinin devamına karar vererek davayı 26 Ekim’e erteledi.

DEMİR GÖZALTINA ALINDI

Mezopotamya Haber Ajansı İzmir muhabiri Ruken Demir, 7 Ağustos günü gözaltına alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde 3 gün gözaltında tutulan Demir, 10 Ağustos’ta çıkarıldığı mahkemece adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında İzmir’deki evi basılan ve ardından Diyarbakır’da aile ziyaretinde bulunduğu sırada gözaltına alınan Demir’in “örgüt üyesi olmak”, “örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlandığı öğrenildi.

GAZETECİ VE KAYNAĞINA CEZA

Yaptığı bir haber nedeniyle hakkında TCK 301. Madde’den dava açılan DİHA muhabiri Hülya Emeç ve haber kaynağına 6 ay hapis cezası verildi.

Emeç, Van’ın Gevaş ilçesinde 2014 yılında evinin üst üste üç defa polis tarafından basılması sonucu kalp krizi geçiren 48 yaşındaki Şefik Tunuç’un yaşamını yitirmesini “Ev baskınında polisin doğrulttuğu silaha kalbi dayanamadı” başlığıyla haberleştirmişti.

Habere ilişkin TCK 301. Madde uyarınca “Emniyet teşkilatının alenen aşağılanması” iddiasıyla açılan davada, Emeç ile birlikte Tunuç’un eşi Hafize Tunuç, DİHA Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu ve Van Büro Şefi Ferhat Çelik yargılanıyordu.

Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, yargılanan gazeteciler katılmadı.

Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme, Emeç ile Tunuç’un suçunun sabit olduğuna hükmederek her ikisine 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Güzüpek, Müftüoğlu ve Çelik hakkında ise beraat kararı verildi.

Geride kalan haftanın diğer ifade özgürlüğü davaları ise şöyle:

■ Tele 1 TV’ye de, kanalda dile getirilen yorum yüzünden para cezası verildi.

■ Kayseri’de sosyal medyadan PKK/KCK propagandası yaptıkları iddia edilen dört kişi, haklarında çıkarılan yakalama kararı sonucunda gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 24 Haziran seçimlerinde HDP Kayseri milletvekili adayı olan Kenan Maraşlı’nın da bulunduğu öğrenildi.

■ Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün koruması Mehmet Ali Başkale, bir Twitter paylaşımında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” suçlamasıyla tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan Başkale 9 Ağustos’ta gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Başkale, aynı gün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

■ Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin 2018 mezuniyet töreninde taşıdıkları “Tayyipler Alemi” pankartı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan dört ODTÜ’lü öğrenci, tutukluluklarına yapılan itirazın kabul edilmesi sonucu 10 Ağustos günü serbest bırakıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözyaşı içen kelebekler

SONRAKİ HABER

Hekimler, sağlıkta şiddete karşı hastanelere fidan dikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa