12 Ağustos 2018 10:59

ABD’de üniversite öğrencileri ırkçılığa karşı yürüdü

Virginia'da, geçen yıl neo-Nazileri protesto ederken yaşamını yitiren Heather Heyer anısına düzenlenen yürüyüş, ırkçılık karşıtı gösteriye dönüştü.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

ABD’nin Virginia eyaletinin başkenti Charlottesville’de bir araya gelen üniversite öğrencileri, ülkedeki ırkçılığı protesto etti.

Kentte geçen yıl düzenlenen neo-Nazi mitingini protesto ederken yaşamını yitiren Heather Heyer anısına düzenlenen yürüyüş, polise ve ırkçılığa karşı gösteriye dönüştü.

Virginia Üniversitesi’nde toplanan eylem grupları, üniversitede de hakim olan “beyaz ırkın üstünlüğü” anlayışının sona erdirilmesini talep etti.

Ağustos 2017’de iç savaşın kölelik yanlısı güney cephesinden bir komutanın heykelinin kaldırılması bahanesiyle bir araya gelen grupların gösterisi “Sağı Birleştir” adıyla neo-Nazi ve ırkçı mitinge dönüşmüştü. Grup, yasadışı ırkçı örgüt Klu Klux Klan’ı anımsatacak şekilde ellerinde meşaleler taşıyarak ve antisemitik ve ırkçı sloganlar atarak üniversite kampüsünde ilerleyip eylemi protesto etmek üzere toplananlara saldırmış, gruptan James Alex Fields Jr. adlı kişi arabasını ırkçılık karşıtlarının üzerine sürerek 32 yaşındaki Heather Heyer’i öldürmüştü. Fields’ın davası Kasım ayında görülmeye başlayacak.

TRUMP’A IRKÇILIK SUÇLAMASI

ABD Başkanı Trump’ın eski yardımcısı Omarosa Newman, yazdığı kitapta Trump’ı ırkçı olmakla suçladı. Amerikan kamuoyunda tartışma yaratan ve 14 Ağustos’ta piyasaya çıkacak olan “Dengesiz” (Unhinged) adlı kitabın bazı bölümleri medyaya yansıdı. Beyaz Saray’daki günlerini anlattığı kitabında Trump’ı ırkçı olarak tasvir eden Newman, Trump’ın çalışma yöntemlerine ve yaklaşımlarına da güçlü eleştiriler getiriyor. Newman, kitabında, daha önce uzun yıllar Trump’ın sunduğu “Çırak” adlı programda yarışmacısı olduğunu ve burada iken Trump’ın Afro-Amerikalılar için “zenci” ifadesini birçok kez kullandığını gördüğünü belirtti.

Newman ayrıca, Beyaz Saray’da Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway’in yarı Filipinli kocası için de birçok kez ırkçı ifadeleri açıktan dile getirdiğini ifade etti.

Newman, Trump hakkında konuşmaması için kendisine “sus payı” olarak aylık 15 bin dolar önerildiğini, ancak teklifi geri çevirdiğini de iddia etti. Söz konusu kitaba kısa süre içinde tepki gösteren Trump ise Newman için “ayak takımı” ifadesini kullandı, iddiaları reddetti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

İdlib'deki patlamada en az 67 sivil yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Şair Can Yücel, ölümünün 19. yıl dönümünde mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa