12 Ağustos 2018 08:49

Zeytincilik Yasası bir köyü daha korudu

Danıştay, Aydın Germencik'te Tekin Köyü'ne JES yapılmasının önüne geçen karara yapılan itirazı Zeytincilik yasasına dayanarak reddetti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL

Paylaş

Özer AKDEMİR

Germencik Tekin Köyü'ne Jeotermal Enerji Santrali (JES) yapılması ile ilgili ÇED gerekli değildir kararına karşı yapılan itiraz Danıştay 14. Dairesi tarafından reddedildi. Karar kesinleşirken, Danıştay kararını Zeytincilik yasasına dayandırdı.

JES'LER AYDININ KABUSU OLDU

Aydın'da son yıllarda sayıları her geçen gün katlanan jeotermal enerji santralleri halk sağlığı, tarım ve çevre açısından yoğun eleştirilerin odağı durumunda. JES'lerin havaya saldığı gazların kokusundan, akışkanlarını akarsulara boşaltması nedeniyle suların kirlenmesinden ve tarımsal ürünlerdeki olumsuz etkilerinden her geçen gün şikayetler artarken, halk topraklarında yapılmak istenen JES'lere karşı uzun zamandır mücadele ediyor.

TARIMA VE ÇEVREYE ETKİLERİ NE?

Germencik Tekin Köyünde yapılmak istenen JES'e Aydın Valiliğinin verdiği "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı açılan davada köylülerin yüzünü güldüren bir karar çıktı. Tekin köylülerinin açtığı dava sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde proje tanıtım dosyasının son derece özensiz hazırlandığı, jeotermal sıvısının enerji amaçlı kullanılmasının yörenin temel tarımsal ürünlerinden zeytinciliğe etkisinin ortaya konmadığı, çevresel etkilere karşı alınması öngörülen önlemlerin yeterli olmadığı ortaya konmuştu. Bu bilirkişi raporuna dayanarak Aydın 2. İdare Mahkemesi şirkete verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etmişti.

JES'İN BİTİŞİĞİNDE ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİ VAR

Aydın Valiliği ve Bereket Enerji Şirketi yerel mahkemenin bu kararını temyiz ettiler. Temyiz başvurusunu değerlendiren Danıştay 14. Dairesi yerel mahkemenin kararını onayarak, temyiz istemlerini reddetti. Danıştay 14. Dairesi kararında bölgede yapılan bilirkişi incelemesinde JES yapılacak alana bitişik çok yoğun zeytin ve incir yetiştiriciliği yapıldığının ortaya konduğu belirtilerek, arazinin tarım arazisi olduğunun altını çizdi.

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının izne tabii olduğuna dikkat çeken Danıştay, mahallin en büyük mülki amirinin izni ille "zeytinlik sahalarda ve bu sahalara 3. km mesafede JES faaliyetlerinde bulunulabileceğine dair düzenlemenin Danıştay 8. Dairesi tarafından iptal edildiği aktarıldı.

ZEYTİNLİĞE BİTİŞİK JES KURULAMAZ

Danıştay 14. Dairesi "Bu durumda proje alanına bitişik parsellerde çok yoğun kapama tip zeytin ağaçlarının bulunduğu ve zeytin yetiştiriciliği yapıldığı ... tesisin zeytinlik sahalarına 3 km'den daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan kimyevi atık bırakabilecek tesisler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği"ni belirterek yerel mahkemenin ÇED Gerekli Değildir kararını karar düzeltme yolu kapalı olacak şekildi oy çokluğu ile onadı.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da yoksulluk en fazla göçmenleri vuruyor

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe-Benfica maçının hakemi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa