12 Ağustos 2018 08:37

Almanya’da yoksulluk en fazla göçmenleri vuruyor

Almanya'da 2017 yılında yoksulluktan en fazla etkilenenlerin göçmenler olduğu belirlendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya’da yoksulluk oranı 2017’de yüzde 0,1 oranında arttı ve yeni bir yüksek değere erişti. Yoksulluktan en fazla etkilenenler göçmenler.

Alman Sendikalar Birliği‘ne  (DGB) bağlı Hans Böckler Vakfı’nın güncel değerlendirmesine göre geçen yıl halkın yüzde 15,8’i yoksulluk sınırının altındaki bir gelirle yaşamak zorunda kaldı.

Yoksulluk oranının artmasının ana nedeni 2015 ve 2016 yıllarında ülkeye gelen mülteci sayısının önemli ölçüde artmış olması. Buna bağlı olarak göçmenler arasındaki yoksulluk oranı yüzde 30,3’e yükseldi. Almanya’da doğan göçmenler arasında ise yüzde 0,1 oranında azalarak yüzde 24,9 oldu. Göç kökenli olmayanlar arasındaki yoksulluk oranı ise yüzde 11,8 olarak belirlendi.

Çocuk yoksulluğu ise dramatik düzeye erişti. 2017 yılında yoksul çocukların oranı yüzde 20,4 oldu. Hans Böckler Vakfı’nın verilerine göre göç kökenli olmayan çocuklar arasında yoksulların oranı yüzde 12,8 iken Almanya’da doğan göç kökenlilerin arasında yüzde 28,2, yeni gelenler arasında ise yüzde 54,3 idi.

Yaşlılıkta yoksullukta ise hafif bir gerileme gözlendi. 2016’da yüzde 14,6 olan oran, 2017’de yüzde 14,4 olarak belirlendi. Araştırmacılar, 65 yaşın üstündeki yaşlılar arasında göçmenlerin oranının (yüzde 11) göç kökenlilerin oranından (yüzde 24) çok düşük olmasını bunun nedeni olarak görüyorlar.

Hans Böckler Vakfı adına yapılan açıklamada göçmenler arasındaki yoksulluğun azaltılmasının ancak toplumsal ve iş piyasasına yönelik uyum politikalarının hayata geçirilmesine bağlı olduğu vurgulandı. 

GÖÇMENLERİ GÜNAH KEÇİSİ YAPMAYIN

Değişik yardım örgütleri de politik çevrelere yaz boşluğunu doldurmak için sürekli göçmenleri gündeme getirdikleri, günah keçisi yaptıkları eleştirisini getirdiler.Yaz boyunca mülteciler arasında şiddet ve uyumsuzluğun, mültecilerin ülkeye sokulmaması ve kolayca sınırdışı edilmesinin tartışılmasının iç barışı bozduğuna dikkat çekiliyor. Son günlerde özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden gelen göçmenlerin ülkelerinde yaşayan çocuklarına verilen çocuk parasının kesilmesi veya azaltılması  tartışmalarının gerçek sorunların üstünü örtmek için kullanıldığı belirtiliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'de cihatçı ordusunun komutanı: Sadece Türkiye'den destek var

SONRAKİ HABER

Zeytincilik Yasası bir köyü daha korudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...