12 Ağustos 2018 04:46

Monsanto, kanser hastasına 289 milyon dolar tazminat ödeyecek

Monsanto, kanser hastası DeWayne Johnson'a Türkiye'de de satılan tarım ilaçları nedeniyle 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Fotoğraf: Luther Blissett/Flickr(CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Tohum ve tarım ilacı tekeli Monsanto, ABD'li kanser hastası bahçıvan DeWayne Johnson'a Türkiye'de de satılan RoundUp ve Ranger Pro ilaçları sebebiyle 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Monsanto’nun tarım ilacını (herbisit) kullandığı için lenf kanseri hastalığına yakalandığını belirten 46 yaşındaki DeWayne Johnson’ın açtığı davada, şirketin ilacın kansere yol açtığını bilmesine rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmedildi.

2016 yılında açılan dava, Johnson’ın doktorlarının hastanın 2020 yılından sonrasını görmesinin zor olduğunu söylemesi sebebiyle hızlandırılmıştı.

İki çocuk babası Johnson’ın iki yıl boyunca California’da çalıştığı okuldaki bahçıvanlık işlerinde Monsanto’nun RoundUp ve Ranger Pro ilaçlarını kullandığı, ilaçlardaki kanserojen glisofat maddesinin kasıtlı olarak tüketicilerden gizlendiği belirtiliyordu. Johnson’a, işindeki iki yılın ardından kanser teşhisi konmuştu.

GLİSOFAT MADDESİ

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 1985’te glifosatı “Muhtemel kanserojen madde” olarak tanımladıktan sonra 1991’de bu görüşünü değiştirmişti. AB Gıda Güvenliği ise 2015’te glisofatı bir istisnanın dışında “Muhtemelen kanserojen olmayan” madde şeklinde sınıflandırmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırma birimi, 2015 yılında glisofatı “Muhtemel kanserojen” olarak tanımlamış ancak ABD, Kanada ve İsveç’teki araştırmalarda lenf kanserine yol açtığına dair sınırlı kanıt olduğunu belirtmişti.

MONSANTO İTİRAZ EDECEK

“Bugünkü karar bilimsel gerçekleri değiştiremez” diyen Monsanto’nun 2. Başkanı Scott Partridge, karara itiraz edeceklerini ve herbisiti “kuvvetli bir şekilde savunmayı sürdüreceklerini” söyledi.

İLAÇ TÜRKİYE'DE DE SATILIYOR

 Monsanto'nun Roundup ve Ranger Pro adlı ilaçları Türkiye'de de satılıyor. İlaç hakkında ABD'de açılmış 5 binden fazla dava bulunuyor. Bu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor.

Aynı zamanda dünyanın en büyük GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alan Monsanto, haziran 2016'da Alman devi Bayer AG tarafından satın alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de yolcu uçağını kaçıran Richard Russell 'Sevilen bir çalışandı'

SONRAKİ HABER

Hugo Boss, işçileri 'marka itibarına zarar' iddiasıyla işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...