11 Ağustos 2018 06:13

‘Erdoğan, F35’leri Norveç için pahalı hale getirebilir’

Norveç'te, Türkiye’de üretilecek F-35’lerin ABD-Türkiye gerilimi nedeniyle 'daha pahalıya patlayabileceği' tartılışıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

ABD Kongresinin Rahip Brunson’un serbest bırakılmaması gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını engelleyen tasarıyı kabul etmesi, ABD’den F-35 satın alan diğer ülkeleri de endişelendirdi.

Norveç medyası bazı parçaları Türkiye’de üretilecek F-35’lerin ABD-Türkiye gerilimi nedeniyle “daha pahalıya patlayacağı”nı tartışıyor. ABC News gazetesi, F35 sorunuyla ilgili haberinde “Erdoğan, F-35’leri Norveç için pahalı hale getirebilir” başlığını attı.

Haberde ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Türkiye’yi F-35 programında çıkarılması konusunda bir rapor hazırlamakla görevlendirildiği ve Mattis’e bunun için 90 gün süre tanındığı belirtildi. ABD Senatosu, Pentagon bütçesine Türkiye’yi programdan çıkarmayı öngören bir madde eklemişti.

MATTIS DE ‘TÜRKİYE ÇIKARSA MALİYET ARTAR’ DEMİŞTİ

Habere göre Mattis bu 90 gün içinde Türkiye’nin, ABD ve uluslararası mütefikleri üzerindeki “olumsuz etkisini” en aza indirmenin yollarını bulmaya, Türkiye’yi F-35 savaş uçakları üretiminin bir kısmından veya tamamından çıkarmaya çalışacağı ifade edildi.

Öte yandan Mattis, Senato’ya gönderdiği bir mektubunda Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına karşı olduğunu belirterek, “Türkiye, bir NATO müttefiki, 2002’den beri F-35 programının ortağı, 1.2 milyar dolar yatırım yapmış, tedarik zincirine katkı sağlıyor ve 100 F-35A uçağı almayı planlıyor. Türkiye’yi programdan çıkarmak, ABD ordusu ve ortaklarımız için tedarik zincirinin bozulmasını tetikleyebilir; aynı zamanda programın diğer maliyetlerini yükseltebilir” demişti.

Haberde de benzer bir şekilde, rapor hazırlanmadan önce F-35’lerin ABD’den Türkiye’ye  transferinin mümkün olmayacağı belirtilerek, Türkiye’nin almayı planldığı 100 uçağın iptal edilmesinin uçakların fiyatlarını artıracağına dikkat çekildi. Ayrıca F-35’lerin bazı parçalarının Türkiye’de üretilecek olması nedeniyle “Sorun çözülmezse, her uçak daha yüksek fiyat anlamına gelebilir” denildi. 

‘SPEKÜLASYON İÇİN ERKEN’

Norveç’te RÖDT (Kızıl) Partisi başkanı Bjørnar Moxnes da ABC News’e yaptığı açıklamada F-35 satışının ABD’nin dış politikasının bir parçası olduğunu söyleyerek, “Sorun şu ki bu sadece bir savaş uçağı programı değildir. Kendi rolünü ‘dünyanın lideri’ olarak tayin etmek için F-35 projesi, ABD nin dış politikasının önemli bir parçasıdır. Bu, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi Ortadoğu'daki otoriter rejimlerle silah iş birliğinin geliştirilmesini de içeriyor. NATO ile Türkiye arasındaki ayrılık ise, bu projenin ne kadar hassas  olduğu ortaya çıkıyor” dedi.

Norveç Savunma bakanlığında kıdemli danışman olan Lars Gjemble de Norveç basınına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin durumunu takip ettiklerini belirterek, “Norveç’in F-35 programından nasıl etkilendiği üzerine spekülasyon yapmak için henüz erken” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Ekonomist Dr. Sabri Öncü: Gemi buzdağına çarptı, batıyor

SONRAKİ HABER

Mahpus kadınlar en temel haklara erişemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...