10 Ağustos 2018 18:11

‘Êzidîlerin yaralarını sarmak için ortaklaşılmalı’

HDP’nin Êzidî Milletvekili Felaknas Uca, 'Êzidîlerin yaralarını sarmak için ortaklaşılmalı' çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

IŞİD’in Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği katliamın 4’üncü yıl dönümünde Şengal ve Musul’da ziyaretlerde bulunan HDP’nin Êzidî Milletvekili Felaknas Uca, “Êzidîlerin yaralarını sarmak için ortaklaşılmalı” çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Kadın Meclisi üyeleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Tevgera Jînen Azad (TJA) üyeleri, Zorla Alıkonulan Kadınlarla Mücadele Platformu üyeleri ve Süryani Dernekleri Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu bir heyet, IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği 73. fermanın 4’üncü yıldönümünde Musul ve Şengal’de ziyaretlerde bulundu. Heyette yer alan ve aynı zamanda Êzidî olan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 3 gün boyunca sürdürdükleri ziyaretlerde edindikleri izlenimleri aktardı.

‘KADINLARIN GÖRDÜĞÜ İŞKENCEYİ HİSSETTİK’

Şengal’den ilk izlenimlerinin yeni yaşamın örülmesi olduğunu ifade eden Uca, IŞİD’in saldırıları üzerine göç etmek zorunda kalan 90 bin Êzidî’nin köylerine geri döndüklerini ve köylerini yeniden inşa ettiklerinin bilgisini verdi. Aynı zamanda saldırılar sırasında yaşanan ağır göçün tanığı olan Uca, duygularını şöyle aktardı: “Bastığınız her karışta kadınların ve çocukların işkenceye maruz kaldığını hissediyorsunuz. Hangi dağın hangi kayasında katledilenlerin kemiklerinin olduğunu hissediyorsunuz. İnsanların tozlar arasında çıplak ayakla göç etmek zorunda kaldığı o koridordan geçtiğiniz zaman, aynı fotoğraf karesini gördüm.”

‘ŞENGAL’E GERİ DÖNÜŞ IŞİD’E EN BÜYÜK MESAJDIR’

 IŞİD’e karşı direnen ve 2 yılı aşkın süre boyunca IŞİD’in elinde kalarak işkenceye maruz bırakılan kadınların Şengal’de direnişi sürdürdüğünü vurgulayan Uca, “IŞİD eline düştüler, göç etmek zorunda kaldılar ama Êzidxan’a geri döndüler. Bu IŞİD’in katliamlarına verilen en büyük mesajdır. Dönüşler halen sürüyor” diye belirtti.

IŞİD saldırıları sonucu öldürülen binlerce kişinin halen toplu mezarlarda olduğunu ifade eden Uca, tanık olduğu bir anı şöyle anlattı: “Reşo amca her gün toplu mezarlara gelerek saatlerce bekliyor. 2 oğlu ve yeğeni IŞİD tarafından katledilmiş ve toplu mezara konulmuş. Reşo amcanın yarası, bütün Êzidîlerin yarasıdır. Kürtlerin hep birlikte Êzidîlerin yaralarını sarmak için ortaklaşmalı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan, Moskova büyükelçisini geri çağırdı

SONRAKİ HABER

FIFA’dan, Manisaspor'a puan silme cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...