08 Eylül 2012 10:56

Harç yok keyfiyet var

Üniversitelerde 1. öğretim harçlarının kaldırılmasının ardından 2. öğretim harçlarından gelecek olan parayı yeterli görmeyen kimi üniversiteler, öğrencilerden para almanın yeni yollarını devreye soktular.Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi (ÇOMÜ) bu üniversitelerden sadece biri. Kayıt dönemi 7 Eyl&uu

Harç yok keyfiyet var
Paylaş

Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi (ÇOMÜ) bu üniversitelerden sadece biri. Kayıt dönemi 7 Eylülde sona eren ÇOMÜ yönetimi, her öğrencinin bankaya, kayıt parası adı altında 20 lira yatırmasını zorunlu tuttu. Yetmedi geçen sene hazırlık sınıfı olmayan bölümlerde hazırlığı zorunlu tuttu. Ve her hazırlık öğrencisinden 380 lira alınmasını karar altına aldı.   
1. sınıf öğrencilerine sadece 3 dersin kitabı 100 TL’ye satılıyor.
Tüm bunlarla karşılaşan ve bize bu bilgileri veren öğrencilere yönelttiğimiz “yorumunuz nedir?​” sorusuna “Harçlar kalktı ama paralı eğitim sürüyor. Mesele parasız eğitim alabilmekte” cevabını aldık.

HARÇ EYLEMLERİ YAYGINLAŞIYOR

Öte yandan hükümetin ‘harç’ adı altında alınan katkı payının kaldırıldığını açıklamasına rağmen, ikinci öğretimdeki öğrenim ücretinin kaldırılmamasına tepkiler sürüyor.
Üniversite öğrencileri, önceki gün Ankara Konur Sokak’ta, ‘ikinci öğretim harçlarının kaldırılması’ talebiyle oturma eylemi yaptılar. Eyleme CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa, Eğitim Sen MYK Üyesi Betül Korkut ve ODTÜ Öğretim Derneği Başkanı Ali Gökmen de destek verdi.
Oturma eylemi sırasında konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa,  paralı eğitimin öğrencilerin ana okuluna adım atmasıyla başladığını söyledi.
Öğrencilerin sorunları arasında “düşünce ve ifade özgürlüğü” de olduğunu vurgulayan Ağababa, “AKP mahkemelerince yüzlerce öğrenci ‘Parasız eğitim’ talebi, puşi takmak, yumurta atmak, saç kestirmek gibi saçma sebeplerle yargılanıyor” dedi.

GECE TARİFELİ EĞİTİME TEPKİ!

Üniversite öğrencileri İzmir’de de eylemlerine devam ederek, “Pazarlık yok tüm harçlar kaldırılsın” dedi.
Önceki akşam ikinci öğretim fakültelerinde harçların kaldırılmaması uygulamasını protesto etmek isteyen üniversite öğrencileri Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bulunan ÖSYM binası önünde toplandı. Buradan Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişine kadar yürüyen öğrenciler en önde “Harçlar kaldırılsın, eşit, parasız, bilimsel eğitim istiyoruz” ve “Pazarlık yok, ikinci öğretim harçları da kaldırılsın, harçlara hayır” pankartını taşıdılar.
Taleplerini  “Eğitimde gece tarifesine son” ve “Müşteri değil öğrenciyiz” dövizleriyle dile getiren öğrenciler sık sık da “İkinci öğretimi harcatmıyoruz” ve “Pazarlık yok tüm harçlar kaldırılsın” sloganlarını attılar. Yürüyüşe çeşitli sendika yöneticileri de katılarak destek verdi. (HABER MERKEZİ)


‘İKİNCİ ÖĞRETİMDE DE KALDIRTACAĞIZ’
Ankara’daki eylemde açıklama yapan Gazi Üniversitesi Öğrencisi Mutlu Coşar, ikinci öğretim öğrencilerinin ödediği ‘öğrenim ücreti’ için hiçbir çalışma yapılmamasını eleştirerek şunları söyledi: “Parasız eğitim sadece harçlardan ibaret değil; barınma, ulaşım, beslenme, sağlık gibi ihtiyaçlar da parasız olmalı. Öğrencilerin mücadelelerini birinci ve ikinci öğretim ayrımı yapmadan bir bütün olarak sürdüreceğiz. İkinci öğretim için de harçları kaldıracağız.”
Eğitim Sen MYK Üyesi Betül Korkut ise AKP’nin harçları kaldırarak seçim dönemi için şov yaptığını, seçimlerden sonra ise öğrencileri hiç de iyi şeylerin beklemediğini, ikinci öğretimde de harçların kaldırılması gerektiğini vurguladı.
ODTÜ Öğrenim Derneği Başkanı Ali Gökmen de öğretim üyeleri olarak öğrencilerin yanında olduklarını, öğrencilerin mücadelelerini kazanacaklarını ifade etti.


HARÇLAR KALKSIN BORÇLAR SİLİNSİN

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişine gelen öğrenciler adına açıklamayı İkinci Öğretim Öğrencisi Anıl Üçkan yaptı.  Yıllardır mücadelesini verdikleri parasız eğitim haklarını AKP’nin oyunlarına alet etmeyeceklerini söyleyen Üçkan, “Yeni harç uygulaması bilimsellikten uzak adaletsiz bir uygulamadır. Bizler, tüm harçların kaldırılmasını, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını, bu güne kadarki tüm harç kredi borçlarının silinmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

THY işçisi bundan böyle Taksim’de de olacak!

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçi oturma eylemi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...