10 Ağustos 2018 13:50

Döviz rekorları altüst ederken ana akımda ‘son durum!’

Dolar ve avro tarihi rekorları görürken ana akım medya ‘artış’ yerine yine ‘değişiklik’ ve ‘son durum’ kelimelerini kullanmayı tercih etti.

İlgili haber sitelerinin ekran alıntıları

Paylaş

ABD ile süren Rahip Brunson krizinin yaptırıma dönüşmesi döviz kurlarını yükseltirken önceki gece yarısı Financial Times’ta yer alan bir haberde, ABD’nin Brunson’un serbest bırakılması için önümüzdeki Çarşamba gününe kadar süre veridiğinin iddia edilmesi ile birlikte dolar ve euro tarihi zirvelerini gördü. Ana akım medya ise ekonomi haberlerinde ‘artış’ yerine yine ‘değişiklik’ ve ‘son durum’ kelimelerini kullandı.

Krizin aşılması adına yapılan görüşmelerden netice alınamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Onların doları varsa bizim de Allahımız var” açıklaması geldi. Dövüz kuru fırladı ve sabah saatlerinde 6.30’u da aşarak tarihi rekorunu kırdı. Euro ise 7.22 lirayı aştı.

ANA AKIM YİNE ‘KOMPLO’ DEDİ

Hürriyet gazetesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İşte Dolar ve Euro’da son durum” gibi sade bir başlıkla haberi sunarken metinde Berat Albayrak’ın yeni ekonomi planı sunacağına dikkat çekti. Milliyet ise hiçbir şekilde döviz haberine yer vermeyenlerden. Gazetenin Twitter hesabında son oalrak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz” sözüne yer verildi.

İktidar medyasında dolardaki yükselişi dış güçlere bağlayanlarda ise Takvim gazetesi başı çekti. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Rahip Brunson’ın serbest bırakılması için yaptırım uygulayacaklarına dair videoyu Twitter’dan paylaşan gazete, “İşte dolarla saldırının arkasındaki tehdit ‘Ne dış müdahalesi’ diyene bu videoyu izletin” başlığını attı.

Yeni Şafak da Türk lirasındaki tarihi düşüşü görmezden gelirken cari açık rakamlarını olumlu bir gelişme olarak sundu. Gazete, Twitter hesabından “Haziran ayında beklentilerin altında geldi. Cari açık Haziran ayında 2,97 milyar dolar ile Eylül 2017’den bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu” paylaşımı ile haberi servis etti.

TABELA KAPATTILAR

Krizin çözümü adına Türkiye’den heyetin ABD’ye gitmesi üzerine “çözüm” manşetleri atan ana akım internet sitelerinde ise döviz kurlarına ilişkin saatlerce tek rakam vermedi. Gün boyunca ana akım medyada yayınlanan ‘dolar ve euro’da son durum’ haberlerinin başlık, spot ve girişlerinde döviz kuru ile ilgili rakamlara yer verilmedi.

Sabah, Yeni Şafak gibi iktidara yakın internet siteleri, sabah saatlerinde anasayfalarında döviz kurunun gösterildiği bantları yayından kaldırdı, Dolar kurunun tekrar 6 liranın altına inmesinin ardından döviz kurları tekrar yayına girdi.

SOSYAL MEDYADA İSE TEK GÜNDEM

Sosyal medyada ise dün tek gündem ekonomi oldu. Çoğunlukla Erdoğan’ın açıklamasına atıfta bulunan kullanıcılar, doların yükselişi hakkında şu paylaşımları yaptı:

“Dolar ‘5.70 diyemeden 5.87 oldu’ diyecektim ki ‘dolar 6.02 oldu yazarken dolar 6.20 bandını aştı’ yazarken ‘umarım dolar 6.50 olmamıştır diye düşünürken doların 7.00 bandını aşma olasılığını’ düşünmemeyi istiyorum. ‘Velev ki bizim Allahımız var.’”

“Ya hala dış güçler demeyin bana. Adam strateji, plan, proje açıklayacağına ‘Allahımız var’ diyor. Dolar aldı başını gidiyor, hiç şaşırmadım.”

“Allah, dolar karşısında hızla değer kaybediyor.”

“Dolar 6.02 olmuş! ‘Dünyanın süper gücü olacağız’ yalanları ile yıllarca milleti uyutanlar, doları durduramayınca Allah’a sığınmış! Geçmiş olsun bu gemi battı.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin Süper Lig haritası

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın Gündemi: AB’nin ABD karşısındaki İran çıkışı utangaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...