10 Ağustos 2018 09:02

'Niğde'de kanser vakalarının artış nedeni asbestli su boruları mı?’

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Kızılca köyü ve Kemerhisar beldesindeki asbestli su borularının hâlâ değiştirilmediğini vurguladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Bor’un Kızılca köyünün tamamında, Kemerhisar beldesinin ise bir bölümündeki asbestli su borularının halen değiştirilmediğini belirterek boruların değiştirilmemiş olmasının artan kanser vakalarının nedenlerinden biri olabileceğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığı saptanan asbest içerdiği tespit edilen su borularının Bor ilçesine bağlı Kızılcaköyünde halen kullanılıyor olduğuna dikkat çekti. Kızılca’da, 15 kilometreyi bulan asbestli su borularının değiştirilmemiş olmasının, köyde artan kanser vakalarının nedenlerinden biri olabileceğine vurgu yapan Gürer, köylüleri tedirgin eden su borularının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinin bir bölümünde de halen asbestli su borularının kullanıldığına vurgu yaparak Kemerhisar’da insan sağlığını ciddi manada tehdit eden asbestli su borularının değiştirilmesi için defalarca kez yapılan başvuruların sonuçsuz kalmasının da manidar olduğunu ifade etti. Gürer, “Kızılca köyü ve Kemerhisar beldesi gibi yoğunlukla CHP’li seçmenlerin yaşadığı yerleşim bölgelerinde yapılan müracaatlara kayıtsız kalınması düşündürücüdür. Dönemin Bakanı Sayın Özhaseki’nin geçen yıl söz vermesine rağmen asbestli boruların halen değiştirilmemiş olması, bu iki yerleşim birimindeki vatandaşlarımızın tepkisine neden olmaktadır” dedi.

ÖZHASEKİ SÖZ VERMİŞTİ…

Geçtiğimiz yıl eylül ayında TBMM Genel Kurulu’nda bazı yerleşim birimlerinde halen asbestli borulardan su dağıtımı yapıldığına ilişkin eleştirilerine, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıt verdiğini anımsatan Gürer, “Sayın Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda asbestli su borularının kullanımını kabul etmenin mümkün olmadığını, değiştirmek isteyen il, ilçe ve tüm belediyelere yardım etmeye hazır olduğunu ifade etmiş ve 'Bütün belediye başkanı arkadaşlarımızın aynı duyarlılıkla başka türlü işlerini bırakarak hakikaten asbestli borusu varsa insan olarak, sorumluluk taşıyan bir adam olarak önce koşup buraya gelmesi lazım. Hâlâ bir belediye başkanının asbestli borusu varsa ve insanlara su veriyorsa o belediye başkanını Allah ıslah etsin. Kimin sıkıntısı varsa gelsinler ben yardımcı olacağım' açıklamasında bulunmuştu. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen, özellikle Kemerhisar ve Kızılca’da halen asbestli su borularının kullanılıyor olmasına rağmen bir değişiklik yapılmamış olması düşündürücü olduğu kadar endişe vericidir” diye konuştu.

İLLER BANKASI’NIN YANITI

Asbestli su borularıyla ilgili olarak KİT Komisyonunda İller Bankası Genel Müdürlüğüne de sorular yönelttiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, İller Bankasından verilen yanıtta 1975 ve 2000 yılları arasında 1053 adet yerel yönetimin bankadan içme suyu şebekeleri yapımında asbestli çimento boru kullandığı açıklandı. Söz konusu tesislerdeki AÇB borular gerek Bakanlık gerekse belediyelerin kendi imkanları ile değiştirilmekte olduğu ifade edilmişti. Hem dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanının açıklamaları hem de İller Bankası Genel Müdürlüğünce sorularımıza verilen yanıt dikkate alındığında, halen bazı yerleşim bölgelerinde asbestli su borularının kullanılıyor olması endişe vericidir” şeklinde konuştu.

ÜRETİM VE KULLANIMI YASAK AMA…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kansere neden olan asbestin üretimi, kullanımı ve piyasaya arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını yasaklayan yönetmeliğin 2010 yılında uygulamaya konulduğunu, AB ile uyumlu yönetmelikte, asbestin, herhangi bir ürünün üretiminde kullanılması ve asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzının da yasaklandığını hatırlatarak, Ülkemizde başta içme suyu boruları olmak üzere kullanıldığı alanlarda asbestli ürünlerin durumu bu alanda çalışmaların irdelenmesi incelenmesi araştırılması   amacıyla Meclis Araştırması açılması istendiğini de sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuzla Piyade Okulunun içindeki ağaçlık alanda yangın

SONRAKİ HABER

Eski Emniyet Müdürü İrfan Kayaönü'ye 8 yıl 1 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...