09 Ağustos 2018 15:01

Ruhani: Yükümlülüklerini yerine getirmeyen ABD'ye güvenilemez

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho ile görüşmesinde ABD ile ilişkilerine değindi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesini ziyaret eden Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho ile görüştü. Ruhani’nin Ri’ye ‘yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle ABD yönetimine güvenilemeyeceğini’ söylediği açıklandı.

IRNA’nın aktardığına göre Ruhani görüşmede Ri’ye “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen ABD yönetiminin son yıllardaki  performansı bu ülkenin dünya genelinde güvenilmez olarak nitelendirilmesine yol açtı” dedi. İran ile Kuzey Kore’nin ‘birçok konuda her zaman yakın görüşlere’ sahip olduğunu söyleyen Ruhani “Mevcut durumda dost ülkeler ilişkilerini ve uluslararası toplumla olan işbirliğini geliştirmeli” ifadelerini kullandı.

‘STRATEJİK SİYASETİMİZ İRAN’LA İLİŞKİLERİ DERİNLEŞTİRMEK’

IRNA’nın aktardığına göre Kuzey Koreli diplomat da Ruhani’ye Washington’ın nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımlara geri dönmesinin ‘uluslararası kurallar ve düzenlemelere karşı bir eylem’ olduğunu söyledi.

Ri “Kuzey Kore’nin stratejik politikası İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri geliştirmek ve tek yanlılığa karşı koymak” ifadelerini kullandı.

Singapur’daki güvenlik forumumun ardından Tahran’a giden Ri forumda Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un hazirandaki tarihi zirvede vardığı anlaşma konusunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile tartışmıştı.

Taraflar zirvede Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması için çalışma sözü vermişti ancak o zamandan bu yana bu konuda bir anlaşma imzalanamadı.

HAMANEY: HİÇ KİMSE BİR ŞEY YAPAMAZ

Diğer taraftan İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ABD’nin yaptırımlara geri dönmesi konusunda açıklama yaptı.

Hamaney’in resmi internet sitesinde yapılan açıklamada “Durumumuzla ilgili olarak hiç endişelenmeyin. Hiç kimse bir şey yapamaz. Bundan emin olabilirler. Bu konuda bir şüphe yok” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: ABD'nin yaptırımları gayrimeşru

SONRAKİ HABER

Gazeteci Haydar Ergül ve HDP'liler tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...