09 Ağustos 2018 11:11

İMO: Devletin görevi sağlıklı konutlar sağlamaktır

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi: Devletin görevi kaçak yapıları affetmek değil, yapı stokunu güvenilir, dayanıklı duruma getirmektir. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Adana’da yaşanan imar sorunlarına dikkat çekti. 

Adana’da imar plan uygulaması iptallerinin, plan değişikliklerinin, onaylı projeye uygun olmayan yapı üretiminin eksilmediğine dikkat çeken Turanbayburt,  imar aflarının yarattığı sorunlara dikkat çekerek “Devletin görevi insana değer vererek, sağlıklı konutlarda yaşamasını sağlamak,  yapı stokunu güvenilir, dayanıklı duruma getirmek için önlem almaktır, kaçak yapıları affetmek değildir” dedi. 

ŞİKAYETLER ARTIYOR

Daha önce kamuoyu nezdinde yerel yönetimleri uyardıklarını ifade eden Turanbayburt,  buna karşın Adana’daki kimi inşaatlarda onaylanan mimari projeler üzerinde, yapım aşamasında oynamalar yapılarak projeye aykırı değişiklikler yapıldığına, haksız kazanç sağlandığına dair şikayetleri gerek üyelerden gerekse vatandaşlardan almaya devam ettiklerini söyledi.  Yerel yönetimleri bu konularda önlem almaya çağıran Turanbayburt, “Yine, yerel yönetimlerin, park, yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak belirlenen arsaları, inşaat firmalarına satması, emsal teşkil etmeyen yerlerde park alanı göstermeleri kabul edilemez. Mahalleliye olası bir depremde toplanma alanı olarak daha uzak bir başka mahallede alan göstermek, onların park ve yeşil alanlarını yok etmek aldatmacadan ibarettir ve kamusal hizmet anlayışıyla bağdaşmaz.  Bu tarz inşaatların durdurulması için sorumluların etkili girişimi acilen yerine getirmesi gerekmektedir” dedi. 

'İMAR AFLARI YENİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR'

Seçim öncesi gündeme giren ruhsatsız yapılara yapı kayıt belgesi verilmesi içeren düzenlemenin, bu sorunları körüklediğini ifade eden Turanbayburt, “ İmar afları, daha önceki uygulamaların da gösterdiği gibi zaten sıkıntılı bir durumda olan yapı stokuna, yeni kaçak yapıların eklenmesine gerekçe oluşturarak, yeni sorunlar yaratacaktır. Devletin görevi insana değer vererek, sağlıklı konutlarda yaşamasını sağlamak, kamu yararını gözeterek yapı stokunu güvenilir, dayanıklı duruma getirmek için önlem almak, denetimi ve bunu sağlayacak düzenlemeleri yapmaktır, kaçak yapıları affetmek değildir” dedi. 

BİLİMSEL, ETİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Rant hesabı, siyasi ve kişisel çıkar gütmek, bunu yapanlara karşı çıkmamak insan hayatına mal olacak durumlar yaratmaya sebebiyet verdiğine dikkat çeken Turanbayburt, “Ülkemiz, önemli deprem kuşakları üzerindedir. Önümüzdeki günlerde, 17 Ağustos tarihinde, ülkemizin en yıkıcı depremlerinden Marmara depreminin üzerinden 19 yıl geçmiş olacak. Kaybettiğimiz canlar ve acılar unutulmamalıdır.  Bu nedenle diyoruz ki; barınma hakkını birebir ilgilendiren imar, inşaat, kentsel dönüşüm, riskli yapı ve benzeri tüm bu konular bilimsel, etik, güvenli bir çalışma anlayışı ile imara uygun tasarımlarla, projelere uyularak ve düzgün denetimle hayata geçirilmelidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Bilal Doğan: Sağlıklı bronzlaşma yoktur

SONRAKİ HABER

Termik santralin 1 yıllık alım garantisiyle 257 okul yapılabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...