08 Ağustos 2018 14:20

Kolombiyalılar, hükümetin barış anlaşmasına uymasını istiyor

İsveç'te yaşayan Kolombiyalılar, hükümetin FARC'la imzaladığı barış anlaşmasına uymasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsveç'te kurulu Kolombiyalı dernek ve siyasi örgütler, Stocholm'de ortak bir gösteri düzenleyerek Kolombiya Hükümeti'nden FARC'la imzaladığı barış anlaşmasına uymasını istedi.

Sergeltorg Meydanı'na büyük bir Kolombiya bayrağı, barış anlaşmasının yapılmasından sonra siyasi cinayetlere kurban giden sendikacı, insan hakları savunucuları ve politikacıların resimlerini asan Kolombiyalılar, sık sık hükümeti kınayan sloganlar attı.

Kolombiya ulusal marşının çalınmasından sonra gösteriyi düzenleyen örgütler adına konuşmayı Patricia Garrido yaptı.

Konuşmasına ”Biz burada bugün devlet başkanı seçilen Ivan Dugue'yi kutlamak için değil, tersine hükümetin insan haklarına ve yaşam hakkına saygı göstermesini talep etmek için toplandık” diyerek başlayan Garrido, Devlet Başkanı Dugeu'dan Kolombiya'ının uluslararası kamuoyu ve Kolombiya halkına verdiği ekonomik, siyasi ve hukuki sözleri tutmasını istediklerini söyledi.

Kolombiya'da kalıcı bir barışın sağlanması için hükümetin verdiği sözleri tutması, insan hakları, çevre ve ekoloji için mücadele eden sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına saygılı olması gerektiğini söyleyen Garrido, şunları kaydetti.

”İçinde bulunduğumuz günlerde Kolombiya ve dünyanın değişik ülkelerinde sokaklara çıkan Kolombiyalılar, siyasi cinayetleri, gözaltında kayıpları ve muhalilerin tutuklanmasını protesto ediyor. Biz şimdi artık yeter diyoruz. Siyasi cinayetlerin durdurulmasını ve tutuklananların serbest bırakılmalarını istiyoruz.”

Son 1 yıl içinde 306 sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin cinayetlere kurban gittiğine dikkat çeken Garrido, ”Devletin yayımladığı istatistiklere göre 2018 yılı içinde 123, son 3 gün içinde de 3 politikacı ve sivil toplum örgütü yöneticisi katledildi. Barış bizlerin özgürlüğü ve yaşamına mal olmamalı” dedi.

Latin Amerikalı dernek ve kuruluşlarının çatı örgütü Latin Amerika Grupları da, yazılı bir açıklama yaparak FARC ile yapılan barış anlaşmasından sonra insan hakları savunucularına ve çevrecilere yönelik tehdit, baskı ve katliamların arttığına dikkat çekti.

Son bir yıl içinde doğal kaynakların talan edilmesine karşı çıkan, insan haklarını savunan 300'ü aşkın kişinin cinayetlere kurban gittiğini hatırlatan Latin Amerika Grupları, tehdit, saldırı ve katliamların neredeyse tamamına yakınının kırsal bölgelerde gerçekleştiğini belirtti.

Barış anlaşmasının imzalanmasından sonra gerillaların kırsal alanlardan çekilmelerinden sonra kontro gerilla grupların savunmasız kalan yerli halklar, köylü önderleri ve insan hakları savunuculara yönelik tehdit ve katliamları artırdığına dikkat çekti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oya Berberoğlu: Trump bizim için de tweet atsın diye mi bekleyelim?

SONRAKİ HABER

Edebiyatın sonsuza hükmü: Müebbet edebiyat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...