08 Ağustos 2018 13:44

KHK’lilerin yardımlarının kesilmesi Meclis gündemine taşındı

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu KHK’lerle ihraç edilenlere yardımların kesilmesine tepki gösterdi: Devlet eliyle işkence. 

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devlet yardımlarının KHK’lerle ihraç edilenlere ve ailelerine verilmemesini eleştiren HDP’li Gergerlioğlu, “Suçu olana sadece kanunlar çerçevesinde ceza verilebilir bundan daha fazlasına yeltenmek devlet eliyle adete işkence uygulamak olur” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Devlet yardımlarının kamudan ihraç olanların kendisine ve ailelerine verilmemesini Meclis gündemine taşıdı. 

Kendisine ulaşan en büyük mağduriyetlerin başında devlet yardımlarının KHK’lilere verilmiyor olması olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Bu insanlar eskiden hangi gelir grubunda olursa olsunlar artık işsiz olduklarıdır. Toplum tarafından bilinmektedir ki bu insanların çalışmaları resmi ya da gayriresmi şekillerde engellenmektedir. Bu kişilerin ailelerinin ortalama 3-4 kişi olduğunu düşünürsek gelir olmadan bırakın yaşamı sürdürmeyi hayatta kalmaları bile imkansızlaşır.” dedi.

‘TAMAMEN İNTİKAM ALMA POLİTİKASI’

İhraç edilenlere devlet yardımlarının ulaştırılmasının engellenmesini ‘Siyasi iradenin intikam alma araçlarından birisi’ olarak yorumlayan Gergerlioğlu, “Suçu olana sadece kanunlar çerçevesinde ceza verilebilir bundan daha fazlasına yeltenmek devlet eliyle adete işkence uygulamak olur. Önceliğimiz haklarında soruşturma olmayan veya mahkeme tarafından beraat ve takipsizlik alanların derhal görevlerine iadeleridir. Bu insanlar işe iade edilene kadarki süreçte de sosyal devlet olmanın gereği olarak ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının devlet eliyle karşılanması sağlanmalıdır. Devlet görevlileri bu yardımların verilmemesi sürecinde belge isteyenlere belge veremeyeceklerini söyleyerek aslında nasıl bir yanlış içinde olduklarını farkında olduklarını göstermişlerdir. Hükümetin bu konuya özellikle dikkat etmesi ve vatandaşını ekmekle ‘terbiye’ edeceği anlayışından uzaklaşması gerekmektedir.” dedi.

ENGELLİYE YARDIMI BİLE KESTİLER!

Gergerlioğlu kendisine ulaşan bazı mektupları da kamuoyu ile paylaştı: “Yüzde yetmiş ağır engelli çocuğumun evde bakım ücreti eşim KHK’li diye kasten engelleniyor. 2 yıldır eşimin durumu gerekçe gösterilerek verilmiyor. (HATAY) Eşim Uzman Çavuştu ihraç oldu kaymakamlıktan ve belediyeden olan yardımlarımız kesildi bebeğimle çok zor durumdayız. (MARAŞ) Oğlum ağır engelli bu sebeple de yardım alıyorduk. Ben ihraç olduktan sonra bu yardımı kestiler bana da onlara göre teröristmişim diye bir ton hakarette bulundular. (İSTANBUL)

‘YARDIMLARIN BAĞLANMADIĞI DOĞRU MU?​’ 

Gergerlioğlu, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a “Kamudan ihraç olan yurttaşlara Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından ihtiyaç duydukları yardımların bağlanmadığı bilgisi doğru mudur? Bu iddia doğru ise bu konuda Anayasanın 10. maddesinde de belirtilmiş olan kanunlar önünde eşitlik maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılmış kaç devlet memuru vardır? İhraç edilen kişilerin özel kurumlarda çalışmasının engellendiği, işe alan kuruluşlara yazı gönderilmek suretiyle işten çıkartıldıkları bilgisi doğru mudur?​” sorularını yöneltti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD ve Çin’den karşılıklı iki hamle

SONRAKİ HABER

10 Ağustos 2018 haftasında vizyona giren filmler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...