08 Ağustos 2018 13:23

Şapatan olayının üzerinden 2 yıl geçti, şikayet soruşturmayı aşamadı

Hakkari Şemdinli'nin Şapatan Köyü'nde polislerin köylülere işkence ettiği iddialarına dair bir yıldan bu yana tek bir kişi hakkında dava açılmadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şapatan'da köylülerin polislerin kendilerine işkence yaptığı iddialarının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tek bir kişi hakkında dava açılmadı. Köylüler, işkenceyi unutamadıklarını belirtirken davanın avukatı, tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan (Altınsu) köyüne 7 Ağustos 2017 gecesi özel hareket polislerinin baskın düzenleyerek 100’ün üzerinde köylüyü işkenceden geçirmesi iddialarının üzerinden bir yıl geçti. Yaşananlara dair açılan soruşturma hâlâ davaya dönüşmedi. Olayın yaşandığı günün ardından 38 kişi, işkence gördüklerine ilişkin ifadelerinin yer aldığı dilekçelerini Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığına vererek suç duyurusunda bulunmuştu. Şikayet üzerine savcılık soruşturma başlatmıştı ve 6 polis köylülerce teşhis edilmişti. Davanın Avukatı Selahattin Yılmaz, yaptıkları tüm başvurularına rağmen şikayetlerinin soruşturma aşamasını geçemediğini söyledi. Köylüler, bir yılda içinde yaşadıklarını Mezopotamya Ajansından Fethi Balaman’a anlattı.   

KÖYLÜLER: İŞKENCE DÜN GİBİ AKLIMIZDA

Köylüler, İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli “Dayı” lakaplı polis ile kendilerine rapor vermeyen doktorun ilçeden tayin edildiklerini ve herhangi bir soruşturmaya dahi tutulmadıklarını söyledi. Hâlâ işkencenin çığlıklarını duyduklarını ifade eden köylüler, psikolojik travma yaşadıklarını söyledi. İşkencenin dün gibi zihinlerinde olduğunu dile getiren Necmettin Korkmaz, o güne dair şunları söyledi: Gece saat 01.00’e geliyordu. Ayak seslerini duyduktan sonra camlar kırıldı, kapıya koştum ama yetişemedim. Kapı kırıldı. Tekmeyle kırdılar. 4-5 kişi üzerime atladı. Başıma silah dayadılar, dipçikle vuruyorlardı. Sırtıma, başıma nereye denk geliyorsa tekme tokat… Sonra beni dışarı çıkardılar, eşimin ağlama seslerini duydum. Sonra kışlık odunlarımız vardı. Odunla başıma, sırtıma vücudumun her yerine vuruyorlardı. Kafama silah dayayıp, ‘Öldüreceğiz’ diyorlardı. Kızımı, eşimi hepimizi dövdüler.

8 AY SONRA AYAĞA KALKABİLDİ!

Olayın ardından 4 kez hastaneye gittiğini hatırlatan Korkmaz, “4 ay boyunca yatalak bir şekilde kaldım. Hastaneye gide gele 8 ay sonra yaralarım iyileşmeye başladı. İki aydır çalışmaya başladım. Zaten o günden önce 4 kez darba maruz bırakıldım. Bugüne kadar kimse yargılanmadı. Olayın ardından oluşan kamuoyu ile suçluların üzerine gidildi ancak daha sonra hiç bir şey yapılmadı” diye konuştu.  

‘UNUTMAYACAĞIZ’

Ailesinin neredeyse tamamının işkenceye uğradığını söyleyen Delil Avcı ise, şunları dile getirdi: O zaman bütün köylüler yaşananlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yapılan suç duyurusu halen soruşturmadan kovuşturmaya geçilmezken, yeniden işkenceye maruz bırakıldık.

Avcı, olayın üzerinden bir yıl değil yüz yıl geçse de unutamayacaklarını ve takipçisi olacaklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li vekillerin danışmanlarına ‘güvenlik’ vetosu!

SONRAKİ HABER

Veli Ağbaba: İşçi ölümleri Bakanlığın gündeminde değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...