08 Ağustos 2018 11:26

Tarsus Cezaevindeki kötü uygulamalara bir an önce son verilmeli

Avukat Tugay Bek, Tarsus Kampüs Cezaevinde özellikle siyasi tutuklu ve hükümlülere dönük hak ihlallerine dair bir an önce son verilmesini istedi.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Tarsus Kampüs Cezaevi özellikle siyasi tutuklu ve hükümlülere dönük hak ihlalleri ile gündemde. Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, hak ihlallerinin son bulması için cezaevi idaresinin gerilim politikasına son vermesi gerektiğini söyledi.

Çukurova bölgesinin en büyük cezaevi olan 152 bin 357 metrekarelik alana kurulu Tarsus Kampüs Cezaevi, 1 açık cezaevi, 3 T tipi cezaevi, 1 kadın cezaevi ile 1 çocuk cezaevi olmak üzere toplam 6 cezaevinden oluşmakta. Yaklaşık 5 bin tutuklu kapasiteli bu kampüs cezaevi, açıldığı ilk günden bu yana sürekli hak ihlalleri ile gündemde oldu. Gün geçtikçe artan bu hak ihlalleri karşısında aynı zamanda HDP Grup Başkan Vekili olan Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile birlikte dün cezaevine giderek yetkililerle görüştü.

‘CEZAEVİ İDARESİ İNKAR EDİYOR’

Yapılan görüşme sonrası cezaevi önünde açıklama yapan Fatma Kurtulan, cezaevinde ciddi hak ihlallerinin yaşandığını, ayakta sayım ve çıplak aramayı kabul etmeyen tutukluların darbedilip doktora götürülmediğini, doktora götürüldükleri zaman ise rapor verilmediğini aktardı. Bu hak ihlallerine ilişkin cezaevi idaresiyle görüştüklerini dile getiren Kurtulan, “Cezaevi idaresi gözümüzün içine baka baka yaşanan hak ihlallerini yok sayıyor ve inkar ediyor” diye belirtti. Tarsus Kampüs Cezaevinde yaşanan durumu Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.

'SORUŞTURMALAR HEP RAFTA BEKLETİLİYOR'

Cezaevinin açıldığı günden beri hak ihlalleri ile gündemde olduğunu ifade eden Bek, ayakta sayım ve çıplak arama dayatmalarını kabul etmeyen tutukluların darbedilip disiplin soruşturmalarına maruz kaldığını kaydetti. Bu hak ihlallerine karşı açılan soruşturmaların cezasızlıkla sonuçlandığını ve tutukluların disiplin soruşturmalarıyla baskı altına alınmaya çalışıldığını söyleyen Bek, “Cezaevi girişinde mahpuslar yoğun çıplak arama dayatmasına maruz kalıp darbediliyor. Bu uygulamaya ilişkin Tarsus Cumhuriyet Savcılığına başvurularımız oldu. Soruşturmalar rafta bekletiliyor ve sonuçlandırılmıyor. Bu yapılan hak ihlaline ve hukuksuzluğa savcılığın da göz yumduğu düşüncesindeyiz” dedi.

‘GERİLİM POLİTİKASINA SON VERİLMELİ’

Rutin olarak koğuşların arandığını aktaran Bek, içeride yaşananlara dair şu bilgileri paylaştı: Mahpuslar askeri nizamda ayakta sayım dayatmasının bir hak ihlali olduğunu belirtip bu dayatmayı kabul etmiyor. T1’de bu tip uygulamalar yok ama T2 ve T3’te bu uygulamalar ve gerilimler mevcut. Bu gerilimler had safhaya varmış durumda. Cezaevi idaresi gerilim politikasını artırarak devam ettiriyor. Bu hak ihlallerinin artmasına neden oluyor. Cezaevi idaresi gerilim politikasına son vermelidir. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da sel: Köprüler çöktü, bir kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

'Fındığı düşük açıklamak üreticinin emeğini gasbetme operasyonudur'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...