08 Ağustos 2018 09:30
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2018 09:38

CHP'li Tezcan: Partiyi kurultay tartışmasında tutmanın faydası yok

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, olağanüstü kurultay ve tüzük kurultayı tartışmalarına dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: Hakime Torun/DHA

Paylaş

CHP Genel Merkezi, muhalefetin olağanüstü kurultay için yeterli oyu toplayamadığını açıklarken parti içerisindeki tartışmalar devam ediyor.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, bugün yaptığı açıklamada olağanüstü kurultay tartışmalarına dair açıklamasında "Partiyi kurultay tartışması ekseninde tutmanın gelecek siyaseti açısından faydası olacağını düşünmüyorum" dedi.

"CHP'nin yeni dönemini ve siyasetini belirlemek, partiyi yerel seçimlere hazırlamak üzere yol haritasını belirlemek üzere yeni bir çalışma ekibi oluşturacaktır" diyen Tezcan, "Biz yine CHP kadroları olarak aynı şekilde genel başkanımızı desteklemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Tezcan, "569 imza ile kurultay toplamak mümkün değildir. Genel Başkanın da kurultay toplama konusunda bir iradesi yoktur, toplamayacağını da ifade etmiştir" şeklinde konuştu.

"Kurultay tartışmalarını gündemde tutmanın partinin çalışmalarına zarar vermekten başka bir yanı yoktur. Bu tartışmanın bitmesi gerekir" yorumunda bulunan Tezcan şöyle devam etti: "Tüzük kurultayı meselesi çok ilginçtir. Partiyi kurultay tartışması ekseninde tutmanın gelecek siyaseti açısından faydası olacağını düşünmüyorum. Tüzük kurultayı toplamak isteyenlerin yine tüzükte şartları vardır. Takım elbise istiyordum alamadım, şimdi gömlek istiyorum demek gibi olur."

MUHALEFET YENİ YOL HARİTASI BELİRLEYECEK, MYK'DE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Cumhuriyet’in haberine göre yeni bir yol arayışında olan muhalefetin “yargıya gitme” ihtimalinin zayıf olduğu, ikinci ve kuvvetli seçenek olarak tüzük kurultayı için imza girişimine başlanmasının konuşulduğu belirtiliyor.

“Değişim” talebini tamamen yanıtsız bırakmamak için MYK’de revizyona gidileceği de konuşulurken üyelerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak için istifa edebileceği aktarıldı. Kılıçdaroğlu’nun yapacağı değişiklikle örgütten tepki çeken bazı isimleri MYK’den alacağı, bazı birimleri birleştireceği ve 17 olan Genel Başkan Yardımcılığı sayısını 12’ye düşüreceği belirtiliyor.

Bu çekilmeleri bekleyen Yeni MYK’de yerel seçimlerde belediye başkanlığı hedefi olanlara yer verilmeyebileceği belirtilirken; Seyit Torun, Ünal Çeviköz, Haluk Koç, Faik Öztrak, Gamze İlgezdi’nin görevlerine devam edeceği, yeni görev alabilecek isimler arasında da İstanbul Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Yunus Emre, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Hakkı Süha Okay’ın olacağı konuşuluyor.

TÜZÜK KURULTAYI GÜNDEMİ

Olağanüstü kurultay için yeterli imzayı bulamayan muhalefetin olağanüstü tüzük kurultayı için kolları sıvadığı ifade edildi. 1242 delegesi olan CHP ’de 249 delegenin imzası, tüzük kurultayını toplamak için yeterli.

CHP 19. Olağanüstü Kurultayı’nı Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla bu yıl 9-10 Mart’ta tüzük değişikliği için yapmıştı.

HEDEF 48. MADDEYİ DEĞİŞTİRMEK

Kulislerde tüzük kurultayına gidilmesi durumunda, muhalefetin özellikle tüzükteki olağanüstü kurultayın düzenlendiği 48. maddenin değiştirilmesini hedef alacağı belirtiliyor. 48. maddede kurultayın gündeminde güvenoyu ve seçimli olağanüstü kurultay olması için delege sayısının yarıdan bir fazlası olan salt çoğunluğun elde edilmesi gerektiği hükmü bulunuyor.

Gerek muhalefetten bazı isimler gerekse bazı partililer benzer bir sürecin MHP’de 1 Kasım seçimlerinin ardından yaşandığını anımsatıyor. Meral Akşener ve ekibi MHP tüzüğünde kurultay düzenlemesi yapan 63. maddede değişiklik yapmak için kurultay çağrısında bulunmuş, yeterli imzayı da toplamış ancak genel merkezin kurultay toplamaması üzerine olay mahkemeye taşınmıştı. Mahkemeden kurultay kararı çıkmasıyla toplanan kurultayda, tüzükteki söz konusu maddeyle ilgili değişikliğin yanı sıra gündemde olmayan bazı değişiklikler de yapılmıştı. Bu durum tekrar yargıya taşınınca, yargı bu kez genel merkez lehine karar vermiş, gündemin dışına çıkıldığını belirterek seçimli olağanüstü kurultay maddesinin dışındaki maddelerde değişiklik yapılmasını hukuksuz görmüştü. Ancak parti kulislerinde bu kez delegelerin, partinin daha fazla yıpranmaması için ilk süreçteki kadar imza vermeyebileceği belirtiliyor.

‘YARGI’YA GİDİLİR Mİ?

Diğer seçenekler ise kurultay imzalarını yargıya taşımak ya da kurultay için 630 imza ısrarını sürdürmek.

Kurultay çağrı heyeti, “yargı” olasılığını kesin dille reddetmesine karşın Sonucun yargıya gitmesi için 569 delegeden birinin dahi mahkemeye gitmesi yeterli.

Üçüncü seçenek olan muhaliflerin 630 imza üzerinden genel merkeze ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ya yönelik “ kurultay çağrısı” yapması yönündeki ısrarların sürdürülmesi, sosyal medya ve sokak kullanılarak eylemlerin artırılması olasılıkları konuşuluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sekai Mori, Naim Süleymanoğlu'nun kızı olduğunu kanıtladı

SONRAKİ HABER

Kolombiya'nın yeni devlet başkanı Ivan Duque göreve başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...