07 Ağustos 2018 16:56

EMO ve MMO’dan zam uyarısı: Ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği belli

Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası elektrik ve doğal gaz zammına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubeleri, ortak düzenlediği basın açıklamasında elektrik ve doğalgaz zamlarını değerlendirdi. 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubeleri, düzenlediği basın açıklamasında “Doğalgaz santrallerine yapılan fahiş zam ile birlikte önümüzdeki günlerde elektriğe bir kez daha yüksek oranda zam yapılacağı açıktır” denildi. EMO Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen’in okuduğu açıklamaya iki odanın üye ve yöneticileri de katıldı. 

‘ÜLKEYİ KAOS BEKLİYOR’

EMO Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Sözen, BOTAŞ’ın sattığı gazın ödemesini artık dolar olarak alacağını hatırlatarak, “Ödemelerde baz alınan dolar fiyatının 4,86 lira olduğu ve sonraki ödemelerde, Merkez Bankası’nın işlemin yapıldığı günkü dolar satış kurunun baz alınacağı belirtilmektedir. Bugün, bu açıklamadan bir hafta geçtiği ve dolar kurunun serbest piyasada 5,29 lirayı, yani bir haftadaki artışının %9’u bulduğu göz önüne alındığında, tüketicileri ve ülkeyi nasıl bir kaosun beklediği daha açık belli olmaktadır” dedi. 

‘3 AYLIK DÖNEM BEKLENMEDEN ELEKTRİĞE ZAM YAPILDI’

“Yeni zamla birlikte elektrik fiyatlarında konutlar için bu yılki artış yüzde 22`yi bulurken, ticarethanelerde %27,1’i, sanayide ise %26,7’i bulmuş oldu” diyen Sözen, elektriğe 3 aylık dönem beklenmeden zam yapıldığını belirtti. ‘Türk Tipi Başkanlık Sistemi’nin elektrik fiyat sistemini de vurduğunu aktaran Sözen, “24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen ‘Türk Tipi Başkanlık Sistemi’yle tüm kamu kurumlarını bir taraftan dağıtıp bir taraftan da yetkileri tekelleştiren yapılaşma elektrik fiyat sistemini de vurdu. Yüksek Planlama Kurulu`nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandırma’nın dışına çıkılarak, 3 aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapılmıştır” dedi. 

Dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini hatırlatan Sözen, “Bu olumsuz gidişi durdurmak, ancak elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaz ve ithal kömüre değil yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi, elektrik ve doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, kayıp kaçak oranının azaltılması, verimliliğin arttırılması ve belli bir oranın altında doğalgaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ile mümkün olacaktır” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Reza Zarrab'tan rüşvet almakla yargılanan gardiyan itirafçı oldu

SONRAKİ HABER

Antep'te bir polyester fabrikasında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...