07 Ağustos 2018 22:17

Diyarbakır'da anız yakılması pamuk tarlalarına zarar veriyor

Diyarbakır'da anızlar yakıldığı için, yeşil kurt ve kırmızı örümcek en yakın yeşil alan olan pamuk tarlalarına geçerek pamuklara zarar veriyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da yeşil kurt ve kırmızı örümceğin pamuk tarlalarına verdiği zarara ilişkin Evrensel’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, yaşanan durumun anız yakmaktan kaynaklı olduğunu belirterek, anız yakmaktan vazgeçilmediği takdirde çiftçilerin ciddi zararlara uğrayacağını söyledi. 

Diyarbakır’da son yıllarda teşvik edilerek ekim alanı artırılan pamuk üretimi, bu yıl yeşil kurt ve kırmızı örümceğin verdiği zararla karşı karşıya. Pamuk üreticileri, Diyarbakır genelinde yaşanan bu sorunla kullanılan ilaçlara rağmen baş edememekte. Bu durumun verimi etkileyeceği ve kazançların düşeceği belirtilmekte. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman yaşanan durumu Evrensel’e değerlendirdi. 

‘ÖNLEM ALINMAZSA ÇİFTÇİ BÜYÜK ZARAR GÖRECEK’ 

Çiftçilerin buğday hasadından sonra anızları yakmasıyla birlikte yeşil kurt ve kırmızı örümceğin en yakın yeşil alanlara geçmek zorunda kaldığını söyleyen Ucaman, böylelikle çevrede bulunan pamuk tarlalarına zarar verdiğini ifade etti. Ucaman, “Çiftçilerin buğday hasadından sonra anızları yakmasıyla bu canlılar en yakın yeşil alana gitmek zorunda kalıyor. Anızların yakılmasıyla birlikte yeşil ve kırmızı örümcek pamuk tarlalarına geçiyor. En büyük etken anızların yakılmasıdır. Anızlar yakılmadığı takdirde ise bu canlılar bir süre tarlada daha kalıp, dere kenarlarına giderek yaşamaya devam ediyorlar. Bu şekilde tarlalar üzerinde bir etkileri olmuyor” dedi. 

‘BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI’

Alınacak önlemlere dair Ucaman şunları söyledi: “Bu popülasyonun kendisini tarlalarda göstermemesi ve kontrol edilebilir olabilmesi için birincisi anızların yakılmamasıdır. Bu durum tarlalara verilen zararı yüzde 70 azaltmış oluyor, yüzde 30’luk bir risk kalıyor. Bu konuyla ilgili çiftçilerle görüşüp duruma ilişkin bilgilendirme de bulunacağız. Önlem alınmazsa yaklaşık yüzde 75’lik ciddi bir zarar söz konusu olabilir. Yetkililerle birlikte bir an önce bu duruma ilişkin önlem almamız gerekiyor.”

HDP KONUYU TARIM BAKANINA SORDU

Yaşanan duruma ilişkin HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için Meclise soru önergesi verdi. Paylan, Pakdemirli’ye şu soruları sordu: “Diyarbakır’daki pamuk üreticilerini büyük zarara uğratan yeşil kurt ve kırmızı örümcek sorununun çözümü için Bakanlığınız tarafından bir çalışma yürütülmekte midir? 2017 ve 2018 yıllarında Diyarbakır’da kaç hektar alana pamuk ekimi yapılmıştır? Diyarbakır’da, kaç hektar tarlada yeşil kurt ve kırmızı örümcek sorunu yaşanmaktadır? 2017 yılında verilen destekle artan pamuk üretiminin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için Bakanlığınız tarafından hangi tedbirler alınmaktadır? Diyarbakır’daki çiftçilerin zararlarının tazmini için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?​”

ÖNCEKİ HABER

Fransa akıllı telefonu okullarda yasakladı

SONRAKİ HABER

Sancaktepe'de kamyonetin çarptığı 3 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...