07 Ağustos 2018 14:58

Birleşik Kamu-İş: 100 günlük plandan sermayenin büyümesi çıktı

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık'tan 100 günlük eylem planına tepki: Plandan, kamu iş görenleri değil sermaye ve sermayenin büyümesi çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Erdoğan’ın 400 projeden oluşan 100 günlük eylem planı açıklamasına “100 günlük planda kamu iş görenleri değil sermaye ve sermayenin büyümesi çıktı” diyerek tepki gösterdi. 

‘SON BİR YILDA AÇLIK SINIRI YÜZDE 24, 7 YOKSULLUK SINIRI YÜZDE 17,28 ARTTI’

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Temmuz ayı açlık-yoksulluk sınırı sonuçlarında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 7 bin 912 liraya, açlık sınırının ise 2 bin 130 liraya yükseldiğini belirtti. Türk lirasının hızla değer kaybettiğinin altını çizen Balık, “Enflasyon son 14 yılın rekorunu kırarken dar ve sabit gelirliler arasındaki yoksullaşma da derinleşmeye devam etmektedir.  Son bir yıllık dönemde açlık sınırı yüzde 24,7 yoksulluk sınırı ise yüzde 17,28 oranında artış gösterdi. Buna göre açlık sınırı temmuzda bir önceki aya göre 40,9 lira ile 2 bin 130 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 47 liralık artışla 5 bin 782 lira düzeyine çıktı. Gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 6 liralık artışla 7 bin 913 lira oldu” dedi. 

‘EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ İKTİDARIN TEŞVİK ETTİĞİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE’

Balık, Kamu-Ar haftalık çalışma ve emek gündemine ilişkin ise iş cinayetlerinin Temmuz ayında 195'e ulaşarak 2018 yılının en yüksek aylık rekoruna ulaştığını söyledi. En çok ölümün iktidar tarafından teşvik edilen inşaat sektöründe yaşandığını söyleyen Balık, “Ölenlerin yüzde 98’inin herhangi bir sendikası bulunmamaktadır. Ayrıca OHAL dönemi süresince 4000’e yakın işçi iş yerlerinde yaşamını yitirdi. Özel sektöre devredilen 7 şeker fabrikasında, hükümetin 'İşçiler mağdur edilmeyecek' sözüne karşın 775 işçi atıldı, 811 işçi emekliğe zorlandı”dedi. 

‘EKONOMİK KRİZ 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI İLE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 400 projeden oluşan 100 günlük eylem planı açıklamasının Türkiye'deki ekonomik krizi örtmeye yönelik ve yaklaşan yerel seçimlere hazırlık olarak değerlendirdiğini ifade eden Balık, “Ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle yüzlerce icraat açıklandı ancak emekçilerin ve vatandaşın sorunlarına yönelik bir çözüm bulunmamaktadır. AKP’nin 100 günlük programda eğitim sorunlarının yer almaması, eğitimin ve eğitim çalışanlarının mesleksel ve kurumsal sorunlarından bahsedilmemesi, programın eğitimin sorunları gerçeğinden ne kadar uzak eylem planı olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

‘PATRONLARA VERİLEN 5,2 MİLYARLIK TEŞVİKİN KAYNAĞI NEREDEN?​’

Söz konusu planda yeni şirketlerin, doğanın talanına ve yeni ihaleler yoluyla yap-işlet-devret modeliyle sermayeye teşvikler bulundurduğunu dile getiren Balık, “Daha da önemlisi patronlara verilecek 5,2 milyarlık teşvikin kaynağının açıklanmamasını kabul etmiyoruz. Çünkü bizlerden alınan vergiler ile patronlar zengin edilmektedir. Kamu iş görenlerine ve işçilere kemer sıkma politikası uygulanmaktadır. Hatta 100 günlük planda kamu iş görenleri değil sermaye ve sermayenin büyümesi çıktı. Kamu idarelerinin harcamalarında tasarruf azami düzeye çıkartılacak bu tasarruf kamu emekçilerinden yapılacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DAF Kilit’te işçiler için ne güven var ne de garanti

SONRAKİ HABER

Kars'ta köylülerden baraj yapımına protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa