07 Ağustos 2018 14:41

Fıstık üreticisi bu yıl umduğunu bulamadı

Urfalı üreticiler, dolu ve yağmurun vurması nedeniyle verimi düşen fıstıktan umduğunu bulamadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa’da hasadına başlanan fıstığı bu yıl dolu ve yağmurun vurması nedeniyle istedikleri verimi alamadıkları gibi devletten yeterince destek görememekten yakınan üreticiler, ekonominin durumuyla birlikte zararlarının katlandığını ifade etti.

İsmi Antep ile özdeşleşse de Türkiye’de en çok fıstık üretimi yapılan kent Urfa. Kent halkının temel geçim kaynaklarından biri olan fıstığın hasadına ağustos ayının başı ile birlikte başlandı. Ancak hasadına başladıkları fıstıktan üreticiler bu yıl istediği verimi alamadı. Nedeni ise, bu yıl etkili olan dolu ve sağanak yağışlar.

Fıstık hasadının başlaması ile birlikte başta Urfa’nın Halfeti ilçesi olmak üzere Birecik, Suruç, Bozova ve Hilvan ilçeleri ile Antep’in Nizip ve Karkamış ilçelerinde hareketlilik yaşandığını belirten kentteki fıstık üreticilerinden Reşit Sönmez, fakat etkili olan dolu ve yağmur yağışından dolayı fıstık ağaçlarından bekledikleri verimi alamadıklarından dert yandı.

VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Sönmez, normalde tek bir ağaçtan 20-30 kilo arasında fıstık toplarken, bu oranın bu yıl 15 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi. Bu verim düşüklüğünün yanı sıra ekonomik gidişatın kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Sönmez, yaşanan dolar artışı beraberinde zamları da getirdiği için bu yılki masraflarının arttığını kaydetti. Sönmez gibi diğer fıstık üreticilerini en çok düşündüren ise fıstığın alış kilosunun ne kadar olacağı. “Bizim sektörde bir kooperatifleşme ya da dernekleşme gibi bir durum yok. Tüccarlar bir araya gelir ve bir fiyat belirler, herkes onu kabul eder” diyen Sönmez, bu yüzden bu işte daha çok tüccarların kazandığını ifade etti. Sönmez, tamamen tüccarların insafına bırakılan üreticilerin neredeyse masraflarını bile karşılayamayacak duruma geldiğini anlattı.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI GÖREMİYORUZ'

Yaptıkların işin zor ve zahmetli olduğunu anlatan Sönmez, emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti. Sönmez, “Bir fıstık ağacına 20 yıl boyunca bakıyoruz. 20 yılın sonunda ürün veren ağacın bakımıdır, aşısıdır sürekli yapmak zorundayız. Hasat sezonu başladığında ise 45-50 derece sıcağın altında günde 12-13 saat çalışıyoruz. Bazen hastalanıyor ama gene çalışmak zorunda kalıyoruz. Tüm bu emeğin karşılığını elbette görmek isteriz ama maalesef bunu göremiyoruz” dedi.

‘DEVLET DESTEĞİ YETERSİZ’

Yine devletin üreticiye verdiği desteğin de yetersiz olduğunu söyleyen Sönmez, “Devlet üreticiden çok, tüccarı destekliyor. Verdiği tarım hibelerinin çoğu büyük tüccara kalıyor. Bize ise kocaman bir hiç kalıyor. Son 16 yılda Türkiye tarım alanında çok geriledi, tarım bitme noktasına geldi. Tarımda yaşanan sorunlar çözülmek isteniyorsa devletin üreticiyi desteklemesi gerekir. Bu olmadığı zaman tarım gün geçtikçe yok olur” ifadelerini kullandı. (Urfa/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

'Batman’da polis gözaltına aldığı 4 kişiyi darbetti' iddiası

SONRAKİ HABER

Bu sistem çocuklarımızı geleceğe taşımaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...