10 bin yıl önce beyin ameliyatı yapılan kafatasına yoğun ilgi
Kapadokya'da 10 bin yıl öncesine ait ve üzerinde beyin ameliyatı yapılmış kafatası, Aksaray’daki Azmi Milli Bilim ve Sanayi Müzesi’nde sergileniyor.

Fotoğraf: Hasan Dönmez/DHA
Kapadokya bölgesinde, 10 bin yıllık yerleşim yeri Aşıklı Höyük’teki kazı çalışmalarında bulunan, beyin ameliyatı yapılmış kafatası, Aksaray’daki Azmi Milli Bilim ve Sanayi Müzesi’nde sergileniyor. Ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin de yer aldığı sergideki kafatası, ilgi çekiyor. Müze Müdürü Mustafa Fırat Gül, “Mısır’da özellikle firavunlara yapıldığı düşünülen beyin ameliyatı ya da kafatasına yapılan müdahalenin çok daha öncesinin Aşıklı Höyük’te yapıldığını görüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran başkanlığındaki yeni dönem kazı çalışmalarında, çömelmiş halde bulunan, 20- 25 yaşlarında olduğu tahmin edilen kadına ait kafatası, bilim dünyasının en önemli buluşları arasında bulunuyor. Laboratuvar ortamında incelenen kafatasında obsidyen ve kemik parçalarıyla beyin ameliyatı yapıldığı, kafatasında oluşan dokularla Neolitik Dönemi kadınının bu ameliyat sonrası yaklaşık 10 gün daha yaşadığı tespit edildi. Bilim ve Sanayi Müzesi’nde sergilenen kafatası, yoğun ilgi görüyor. Kafatası ile birlikte Neolitik Çağ’da kemik ve volkan camından yapılan ameliyat malzemeleri de sergileniyor. (AKSARAY)
Evrensel'i Takip Et