07 Ağustos 2018 11:38

ABD yaptırımlarının gölgesindeki İran’da protesto gösterileri sürüyor

ABD yaptırımlarının yeniden başladığı İran'da protesto gösterileri de devam ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İran'daki birçok bölge, son aylarda başta ekonomik ve çevresel sorunlar olmak üzere işsizlik ve altyapı yetersizliklerine tepki gösteren halkın protesto gösterilerine sahne olurken ABD’nin devreye soktuğu ekonomik yaptırımların, İran’da sokağı daha da hareketlendireceği tahmin ediliyor.

Özellikle son gösterilere İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin başında bulunduğu hükümetin ve rejimin destekçilerinin de katılması dikkat çekiyor.

Geçen ay Tahran Büyük Çarşısı esnafı döviz kurlarındaki artışı kepenk kapatarak protesto etmişti. Bunun yanı sıra ülkedeki din adamları, “Rejimin hedef alınmaması” şartıyla ekonomik sorunlara ilişkin düzenlenen gösterilere destek veriyor.

ARALIK AYINDA BAŞLADI

Ekonomik sorunlar ve yolsuzluk iddialarıyla geçen yıl aralık sonunda Meşhed kentinde başlayıp, ardından ülke geneline yayılan protesto gösterilerinde en az 25 kişi hayatını kaybederken 500’den fazla kişi de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilerden bazıları tutuklanmış ve hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Halkın yaşadığı sıkıntılara çözüm üretilememesi 31 Temmuz’da yeniden ülke genelindeki protesto gösterilerinin fitilini ateşledi.

Ülkede aylardır küçük çaplı devam eden protesto gösterileri, geçen hafta salı günü İsfahan’da yüzlerce kişinin ülkedeki pahalılık ve döviz kurlarındaki artışı protestosuyla tekrar başladı. Gösteriler perşembe günü başkent Tahran’a sıçradı. Aynı gün İsfahan, Şiraz, Meşhed ve Elburz eyaletlerinde de düzenlenen protesto gösterileri bazı noktalarda güvenlik güçleriyle eylemciler arasında çatışmaya kadar vardı. İran medyası, Tahran yakınlarındaki Kereç’te gösteriler sırasında açılan ateş sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Kereç Başsavcısı Hacı Rıza Şakermi, olayla ilgili açıklamasında hayatını kaybeden kişinin eylemciler tarafından açılan ateş sonucu öldüğünü söyledi.

KAMYONCULAR TEKRAR GREVDE

Öte yandan mayısta, Fars, Horasan-ı Rezevi, Hürmüzgan, Loristan, Kirman, İsfahan gibi eyaletlerde kötü iş koşullarını protesto eden kamyon ve tanker şoförleri kontak kapattı ve bu yüzden yakıt sevkiyatı yapılamadı. Grev, sevkiyatın yapılamadığı akaryakıt istasyonlarında uzun araç kuyruklarına yol açtı. Kamyon sürücüleri sorunlarının çözülemediği gerekçesiyle geçen hafta tekrar greve başladı.

SUSUZLUK EYLEMLERİ

İran’da yaygınlaşan su kesintileri ve içme suyunun kalitesizliği ülkenin güney batısındaki şehirlerde protesto edildi. Huzistan eyaletine bağlı Abadan ve Hürremşehr şehirlerinde 30 Haziran’da başlayan ve temmuzun ilk günlerinde devam eden gösterilere yanlarında PET şişelerle gelenler, “Beceriksiz yöneticiler istemiyoruz. Hırsızlar din adına bizi yağmaladı” sloganları attı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Huzurevinden kaçan iki yaşlı adam heavy metal festivaline gitmiş

SONRAKİ HABER

Makro Market'ten hukuksuz şekilde çıkarılan işçiler haklarını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...