07 Ağustos 2018 10:41

Ege'nin en uzun nehri Menderes, sanayi ve madenciliğe feda ediliyor

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Menderes Nehri ve havzasındaki kirliliği Meclise taşıdı: Menderes, Türkiye'nin en kirli üçüncü nehri oldu.

Büyük Menderes Nehri'nde kirlilik nedeniyle yaşanan balık ölümleri (Fotoğraf: EKODOSD)

Paylaş

Özer AKDEMİR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Menderes Nehri'ndeki su kirliliğini bir araştırma önergesi ile TBMM'ye taşıdı. Karaca, araştırma önergesinde Menderes Nehri’ndeki kirliliğin çevresel etkileri ile Menderes Havzası’nda kirliliğe bağlı artan sağlık sorunları kaynaklı maliyetlerin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

EGE'NİN EN UZUN NEHRİ

Araştırma önergesinde yıllardır kirlilikle boğuşan, son dönemde ise toplu balık ölümleri ve su seviyesindeki azalma ile gündeme gelen Büyük Menderes Nehri'nin Ege Bölgesi’nin en uzun nehri olduğunu belirten Karaca, nehrin beslediği Menderes Havzası'nın, ekolojik özellikleri nedeniyle Ege Bölgesi ve Türkiye tarımına önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çekti. Havzanın yaklaşık %44‘lük bir kısmının tarım alanı olduğunu ifade eden Karaca, "Havzanın en önemli özelliği pamuk, zeytin, incir, kestane, buğday, mısır, arpa, ayçiçeği, meyve ve sebze başta olmak üzere Türkiye tarımı için önemli miktarda tarımsal ürün üretilmesidir. Büyük Menderes topraklarının neredeyse yarısında (%45) tarımsal üretim yapan Egeli çiftçiler sadece 2010 yılında Türkiye kestane üretiminin %31’ini, incir üretiminin yaklaşık %65’i, zeytin üretimin %20’sini sağlamışlardır" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN KİRLİ ÜÇÜNCÜ NEHRİ HALİNE GELDİ

Karaca, sanayileşme, kentleşme, nüfus artışı ve endüstriyel atıklar nedeniyle her geçen gün kirliliği artan Büyük Menderes'e sadece bir yaşam alanı olarak çevrenin korunması tedbirleri bağlamında değil, nehir tarafından beslenen havzada yetişen tarım ürünlerinin verimi, gıda kalitesi ve güvenliğinin sağlanması ile halk sağlığı açısından da çok boyutlu yaklaşmak gerektiğinin altını çizdi. Büyük Menderes’in kirlenme sebeplerinin başında deri, tekstil ve kentsel atıklar, jeotermal akışkanlar, sanayi kuruluşları atıkları, maden tozları, zeytin karasuları, atık sular ve tarım ilaçlarının gelişigüzel boşaltılmasının geldiğini belirten Karaca, "Büyük Menderes, yıllardır dökülen bu kirleticiler nedeniyle dördüncü sınıf su kirlilik seviyesine ulaşmış, Türkiye'nin en kirli üçüncü nehri haline gelmiştir" dedi.

HES'LER ÖZELLEŞTİRİLİNCE...

Menderes Nehri'nin beslediği havzanın çölleşmesinin, bölgede canlı yaşamın sona ermesi anlamına geleceğini kaydeden Karaca, Menderes Nehri'ni besleyen çayların üzerinde yer alan HES'lerin özelleştirilmeye başlanması ile özelleştirilen HES'lerin kendi kazançlarını düşünerek Menderes Nehri'ne daha az su bıraktığına ya da sıcakları ve yağış azlığını gerekçe göstererek hiç bırakmadığına dikkat çekti.

EYLEM PLANLARI 'MALİYETLİ' DİYE UYGULANMIYOR

Menderes Nehri'ndeki sanayi kaynaklı kirliliğe bağlı kanser başta olmak üzere artan sağlık sorunları maliyetlerinin araştırılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Karaca, "Eylem planları ve projeler hazırlanmasına rağmen yüksek maliyet gerekçe gösterilerek toplum sağlığını tehdit eden kirliliğe dair çözümün ertelenmesi, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında Büyük Menderes Havzası Kirlilik Planı hazırlanmış olmasına rağmen hâlâ somut adım atılmadığına vurgu yapan Karaca, "Bakanlık, 'endüstriyel nitelikli atık suların kontrolü amacıyla belirlenmiş olan önlemler tek tek ele alındığında, ortaya yüksek bir maliyetin çıkacağı öngörülmektedir' tespitiyle yaşam alanlarının korunmasının 'maliyetli' olduğunu temel almıştır. Yüksek maliyet gerekçesiyle Menderes Nehri siyasete, günübirlik politikalara, bürokrasideki değişimlere feda edilmemelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yıllardır uygulamayı düşündüğü Büyük Menderes Havzası'nı kurtarma projesinin uygulanmaya başlanmamasının telafisi yoktur" dedi.

BÜYÜK MENDERES FEDA EDİLEMEZ

Karaca, araştırma önergesinde, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve bölgede alan araştırması yapan uzmanların TBMM'yi Büyük Menderes Nehri'ni Kurtarma Eylem Planı’nı acilen uygulamaya davet ettiğine dikkat çekerek "Büyük Menderes Havzası ve onu besleyen Büyük Menderes Nehri, enerji, sanayi, maden ocağı üretimi adına feda edilemez" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyeleri 16-17 Ağustos'ta ödenecek

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Alçın: Ekonomide yama yapılamayacak duruma gelindi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...