07 Eylül 2012 12:31

Atlas Giyim işçileri eyleme geçti

Atlas Giyim Piserro’da işverenin sendikalı oldukları için işten attığı işçilerin sayısı 13 oldu. Fabrikaya noter getirerek tespit ettiği diğer üyeleri de baskı altında üyelikten istifaya zorlayan patronun baskısını ve işten atmaları protesto eden işçiler, açtıkları çadırla mücadeleye devam edeceklerini gösterdil

Atlas Giyim işçileri eyleme geçti
Paylaş
Fatma Keskintimur

‘AŞ İSTEDİK TAŞ ATTILAR’

Bir süredir TEKSİF Sendikasında örgütlenmeye başlayan Atlas Giyim işçileri, yasal bir hak olan sendika karşısında, patronun aldığı saldırgan tutumun akıl almaz olduğunu dile getirerek “Aş istedik taş attılar” dediler. Hafta başında işten çıkarmalara başlayan ve içeride kalanları da üyelikten istifaya zorlayan patronun sendika düşmanlığı, işçilerin tepkisini büyüttü. İşten atılanlar arasında, 14 yıldır bu fabrikada çalıştığını söyleyen Mehmet Deniz, “Emeğimin karşılığı bu mu?​” diye sordu. İşten çıkarılırken gerekçe olarak kendilerine sözlü olarak “verimsiz çalışma” denmesinin de gerçekçi olmadığını belirten işçiler, “Yıllardır iyi çalışıyorduk da şimdi sendikalı olunca mı verimsiz sayıldık?​” dediler. Bu mücadelenin bir hak arayışı olduğunu söyleyen Mehmet Deniz, “Bu kadar hakareti ve polis zoruyla dışarı çıkarılmayı hak edecek ne yaptık?​” diye sorarken bir yandan da diğer işçilere seslendi, “Bu mücadele hepimizin verilmeyen hakları için, gelin hep birlikte haklarımıza sahip çıkalım” dedi.

‘TALEPLERİMİZ AYNI’

Fatih Okumuş ise işten atılmalarına neden olan bu mücadelede aslında diğer arkadaşlarıyla aynı talepleri paylaştıklarına dikkat çekti ve işçileri talepleri etrafında birleşmeye çağırdı. Asgari ücretle çalışma, fazla mesai ücretlerinin gasbedilmesi, ödemelerin bankaya yatırılmayıp bordrolara yansıtılmaması ve bu şekilde patronun sağladığı kayıt dışı gelir gibi pek çok konuda haklarının yendiğini düşünen Okumuş, bunların aslında fabrikadaki tüm işçilerin sorunu olduğunu belirtti. Bütün bu uygulamaların düzeltilmesi için mücadele ettiklerini söyleyen Okumuş, patronun uyguladığı baskıya rağmen diğer arkadaşlarını da taleplerine sahip çıkarak korkmadan mücadele etmeye çağırdı.  
Bu arada işverenin sendikadan istifa etmeleri için fabrikaya noter getirmesi ve işçiler üzerinde psikolojik baskı yaratmaya çalışması da özgür iradeye müdahale olarak değerlendirildi. İşçiler üzerindeki baskısını ‘İşten atma, içeride yer değiştirme’ gibi tehditlerle sürdüren işverenin, bir an önce bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiği ifade edildi. (Maraş/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu neyin plaketi?

SONRAKİ HABER

Talepleri karşılanana kadar direniş sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...